1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tanskan kansanpuolueelta neljä "kumoamatonta" vaatimusta hallitukseen lähtemiseksi

Kansanpuolueen ehtoihin kuuluu EU-politiikan tiukentaminen, rajavalvonnan tehostaminen, tiukempi siirtolaispolitiikka ja julkisen sektorin kasvattaminen 0,8 prosentilla.

Tanskan kansanpuolueen puoluejohtaja Kristian Thulesen Dahl tuuletti vaalitulosta Kööpenhaminassa torstai-iltana. Kuva: Linda Kastrup / EPA

Tanskan kansanpuolue on asettanut neljä ehtoa lähteäkseen mukaan hallitukseen, tanskalaislehti Politiken kertoo (siirryt toiseen palveluun). Lehti kuvaa ehtoja "erittäin kovaksi signaaliksi" hallitustunnustelija Lars Løkke Rasmussenille.

Kansanpuolueen ehtoihin kuuluu EU-politiikan tiukentaminen, rajavalvonnan tehostaminen, tiukempi siirtolaispolitiikka ja julkisen sektorin kasvattaminen 0,8 prosentilla. Tanskan kansanpuolueen varapuheenjohtaja Søren Espersen sanoo, että hallitusneuvottelut voivat alkaa, kun puolueen kaikki neljä ehtoa on täytetty.

– Ne ovat kumoamattomia. Emme ala keskustella 0,5:stä tai 0,6 prosentista. Kristianin [puoluejohtaja Thulesen Dahl] vaatimus on hyvin, hyvin nelikanttinen. Aloitamme tästä. Jos se ei käy, jäämme iloisina neuvottelujen ulkopuolelle, Søren Espersen sanoo Politikenissa.

Puolue ei siis aio edes aloittaa hallitusneuvotteluja, ennen kuin ehdot on täytetty. Espersen kuvailee ehtojen täyttämistä mahdollisen hallitustaipaleen ensimmäisenä puoliskona. Varsinaiset hallitusneuvottelut ovat toinen puolisko.

Tanskan kansanpuolueen vaalitulos asettaa puolueelle hallituspaineita, Politiken arvioi. Mielipidemittausten mukaan suurin osa puolueen jäsenistä myös kannattaa hallitukseen menoa.