Hyppää sisältöön

Tutkimus: Maapallolla käynnissä uusi sukupuuttoaalto – "Tilanne hämmästyttävän paha"

Tutkijoiden mukaan selkärankaisia lajeja häviää maapallolta sata kertaa nopeammin kuin tavallisesti.

Filippiinien Boholin alueella elävä pieni kummituseläin on yksi lajeista, jota uhkaa sukupuutto metsien häviämisen seurauksena. Kuva: Dennis M. Sabanga / EPA

Maapallolla on käynnissä uusi sukupuuttoaalto, kolmen yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat päättelevät uudessa tutkimuksessa. Stanfordin, Princetonin ja Berkelyn tutkijoiden mukaan selkärankaisia lajeja häviää maapallolta jopa 100 kertaa nopeammin kuin tavallisesti.

Vuoden 1900 jälkeen Maasta on kadonnut lähes 480 selkärankaista. Mikäli vauhti olisi normaali, lajeja olisi kuollut vain yhdeksän, tutkijat laskevat. Tutkimuksesta kertovat useat amerikkalais- ja brittimediat.

– Olimme hyvin hämmästyneitä siitä, kuinka paha tilanne on. Se on hyvin masentavaa, sillä laskelmamme ovat kaikista varovaisimpia, ja silti ne ovat paljon korkeampia kuin tavallinen sukupuuttovauhti, mikä todistaa, että käynnissä on massiivinen lajien häviäminen, tutkimuksen johtava kirjoittaja Gerardo Ceballos sanoo sanomalehti The Guardianissa (siirryt toiseen palveluun).

Ihminen aiheuttanut sukupuuttoaallon

Käynnissä olevan sukupuuttoaallon taustalla ovat tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos, saastuminen ja metsien väheneminen. Se on siis ihmisen aiheuttamaa. Ihmiset voivat myös olla sukupuuttoaallon aikaisten uhrien joukossa.

– Mikäli sen sallitaan jatkuvan, elämän toipuminen kestää useita miljoonia vuosia, ja oma lajimme katoaisi todennäköisesti aikaisessa vaiheessa, Ceballos sanoo yleisradioyhtiö BBC:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Sukupuuttoaallon alkamista epäillään

Tutkijat ovat keskustelleet kuudennesta sukupuuttoaallosta jo vuosia. Biodiversiteettiä eli eliökunnan monimuotoisuutta tarkkailevan kansainvälisen verkoston mukaan tutkimuksessa ei ole mitään uutta.

– He väittävät, että sukupuuttovauhti on jopa satakertainen aiempaan verrattuna. Mielestäni se todistaa meidän prosessista tekemämme dokumentaatiota, mutta se ei varmista kuudetta sukupuuttoaaltoa, verkoston puheenjohtaja Henrique Miguel Pereira sanoo The Guardianissa.

– Minä olen taipuvainen ajattelemaan, että meillä on suuri biodiversiteetin kriisi, mutta vauhdin, jolla lajit kuolevat sukupuuttoon, pitäisi kiihtyä hyvin nopeasti tai nykyisen tahdin jatkua vielä pari vuosisataa, ennen kuin kyseessä on kuudes sukupuuttoaalto.

Sukupuutto uhkaa 25:a prosenttia nisäkkäistä

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) (siirryt toiseen palveluun) on arvioinut, että ainakin 50 eläintä lähentyy sukupuuttoa vuosittain. Sukupuutto uhkaa noin 40:ää prosenttia sammakkoeläimistä ja 25:a prosenttia nisäkkäistä.

– Sahaamme sitä raajaa, jolla istumme, Stanfordin yliopiston professori Paul Ehrlich sanoo BBC:ssä.

Tutkijat ovat selvittäneet selkärankaisten sukupuuttoaaltoja arvioimalla fossiilliöydöksiä. Tutkimus Accelerated modern human-induced species losses: Entering the sixth mass extinction on julkaistu tiedelehti Science Advancesissa (siirryt toiseen palveluun).

Edellinen, viides sukupuuttoaalto hävitti dinosaurukset maapallolta 65 miljoonaa vuotta sitten. Sen käynnisti todennäköisesti Maahan osunut asteroidi.

.
.