1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kosken kattohaikarapariskunta sai poikasen

Tähän mennessä Suomessa on nähty kattohaikaroita satunnaisesti, mutta tiettävästi yhtään onnistunutta pesintää, joka olisi päättynyt poikasen kuoriutumiseen, ei ole tapahtunut.

Kotimaan uutiset
Kattohaikarat pesällä.
Micha Fager / Birdlife

Kattohaikara on lisääntynyt tiettävästi ensi kertaa Suomessa. Varsinais-Suomessa Koskella pesivälle parille kuoriutui poikanen ilmeisesti juhannuspäivän vastaisena yönä, vahvistaa Koskella asuva luontoharrastaja Jaakko Laakkio.

Laakkio kertoo nähneensä pesässä olevan poikasen kattohaikarakameran välityksellä juhannuspäivän aamuna.

Laakkio uskoo, että poikasella on hyvät mahdollisuudet selvitä aikuiseksi, vaikka haikarapariskunnan pesintä hänen mukaansa jäikin hieman myöhäiseksi. Hän toivoo, että pariskunta yllättäisi useammallakin poikasella.

– Kattohaikarat saavat yleensä 2–5 poikasta, mutta jos vaikka kolme saataisiin, Laakkio sanoo Yle Uutisille.

Iloista uutista osattiin odottaa, sillä haikaroiden keväiset pesimispuuhat sujuivat hyvin.

Tähän mennessä Suomessa on nähty kattohaikaroita satunnaisesti, mutta tiettävästi yhtään onnistunutta pesintää, joka olisi päättynyt poikasen kuoriutumiseen, ei ole tapahtunut.

– Yrityksiä on kyllä ollut muutama aiemminkin, totesi Arto Kalliola BirdLife Suomesta keväällä.

Lähimpänä Suomea kattohaikaroita pesii säännöllisesti Virossa. Laakkion mukaan kattohaikaroita on Suomessakin yhä enemmän, joten mahdollista on, että tulevaisuudessa Suomessa nähdään enemmänkin kattohaikaroiden iloisia perhetapahtumia.

Kattohaikara on kaikkiruokainen. Etelä-Euroopassa ne vierailevat jopa kaatopaikoilla. Baltiassa ne syövät pikkueläimiä, kuten sammakoita, hyönteisiä ja pikkunisäkkäitä.

Kosken kattohaikaraparia voi seurata Haikarakamerasta (siirryt toiseen palveluun).

Kosken kattohaikaranpoikasesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue seuraavaksi