Kreikan aika käy vähiin – uusi ehdotus velkojille valmisteilla

Velka-ahdingossa kärvistelevän Kreikan ja sen velkojien on tarkoitus jatkaa neuvotteluja viikonlopun aikana. Kreikkalaisministerin mukaan säästötoimista kieltäytynyt Kreikka saattaa esittää maanantain hätäkokouksessa uuden sovintoehdotuksen.

Ulkomaat
Kreikkalaismies käveli suljetun kaupan ohi Ateenassa 15. kesäkuuta.
Kreikkalaismies käveli suljetun kaupan ohi Ateenassa maanantaina 15. kesäkuuta 2015. Yannis Kolesidis / EPA

Kreikka aikoo lähestyä velkojiaan uudella kompromissiehdotuksella, sanoo kreikkalaisministeri.

Televisiossa lauantaina puhuneen ministeri Alekos Flambourarisin mukaan esitys saattaisi sisältää muun muassa kiristyksiä varhaiseläkkeeseen ja madalluksia yhteisöverokynnyksiin.

Kreikka on kieltäytynyt säästötoimista, joita muut EU-maat, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki EKP ovat vaatineet siltä 7,2 miljardin euron lainaerän vapauttamista vastaan. Ilman lainaa Kreikan rahat loppuvat pian, sillä tämän kuun lopussa erääntyvät sen 1,5 miljardin euron lainaerät IMF:lle.

Ministerin mukaan nyt ehdotettavat myönnytykset voisivat lähentää kiistakumppaneita riittävästi.

Euroalueen päättäjät kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen käsittelemään Kreikan kriisiä. Neuvottelut Kreikan ja sen velkojien välillä jatkunevat myös viikonloppuna. Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin odotetaan keskustelevan asiasta puhelimessa tänään.