Lehti: Brittimiljonäärit rahoittavat valtavan kampanjan EU:sta eroamiseksi

Britanniassa on tarkoitus järjestää EU-kansanäänestys vuoden 2017 loppuun mennessä

Ulkomaat
Farage ja Banks.
Oikeistopopulistisen UKIP-puolueen johtaja Nigel Farage (vas.) ja puolueelle rahaa lahjoittanut milkonääri Arron Banks Lontoossa toukokuussa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Brittimiljonäärit valmistautuvat käynnistämään epäpoliittisen kampanjan, jonka tarkoituksena on irrottaa Britannia Euroopan unionista, sanomalehti The Telegraph kertoo (siirryt toiseen palveluun). He ovat valmiita käyttämään kampanjaan 20 miljoonaa puntaa eli reilut 28 miljoonaa euroa.

The Telegraphin mukaan kampanjaa rahoittaa osa Britannian rikkaimmista yrittäjistä ja liikemiehistä. Sitä johtaa vakuutusalalla miljoonaomaisuuden tehnyt Arron Banks.

Banks lahjoitti parlamenttivaalien alla miljoona puntaa oikeistopopulistiselle, EU- ja maahanmuuttovastaiselle Yhdistyneiden kuningaskuntien itsenäisyyspuolueelle (UKIP). Banksin mukaan kampanja ei kuitenkaan liity millään tavalla UKIP:iin tai euroskeptisiin konservatiiveihin.

– Näemme tarpeen julkiselle kampanjalle ennemmin kuin euroskeptikkojen keskinäisille keskusteluille, Arron Banks sanoo The Telegraphissa.

– Asia on liian tärkeä poliitikkojen johtamaksi. Liikemiesten ja laajemman yleisön pitää johtaa sitä.

The Telegraphin mukaan pr-kampanja käynnistetään syyskuussa, ja mainostoimisto on jo palkattu suunnittelemaan sitä. Julkkiksia, urheilutähtiä, tunnettuja tieteentekijöitä ja sotilaallisia hahmoja värvätään mukaan kampanjaan.

Kampanjan työnimenä on "No Thanks – We´re Going Global". Sitä kuvataan valtavaksi, isommaksi kuin mitä maassa on koskaan nähty.

Britannian parlamentin alahuone äänesti kesäkuun alussa EU-kansanäänestystä valmistelevan lakiesityksen puolesta. Kansanäänestys on tarkoitus järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä.