Hyppää sisältöön

Kirjailija Veijo Meri on kuollut

Meri oli 86-vuotias. Hän menehtyi sunnuntaiaamuna, Otavasta kerrotaan Ylelle. Merta on pidetty maailmalla yhtenä tunnetuimmista suomalaiskirjailijoista.

Veijo Meri Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Kirjailija Veijo Meri on kuollut. Hän menehtyi tänä aamuna, kustannusosakeyhtiö Otavasta kerrotaan Ylelle. 86-vuotias Meri oli sairastanut pitkään.

Otavan kustannusjohtajan Minna Castrénin mukaan Meri jätti merkittävän jäljen kirjallisuuteen.

– Hänen omintakeinen, omaperäinen äänensä ja kirjoittajan tyylinsä otti uusia, erilaisia muotoja hänen tuotannossaan.

Tuotanto koostuu esimerkiksi novelleista, romaaneista, esseistä, historiateoksista ja näytelmistä, Castrén luettelee. Meren käsialaa ovat myös romaani Manillaköysi ja suomen kielen etymologinen sanakirja Sanojen synty

– Hänen tuotantonsa monimuotoisuus on aivan huikaiseva. Tällä hetkellä tuntuu, että se herättää kaikkein eniten kunnioitusta ja ihailua sekä todella todistaa hänen merkitystään.

Esikoisteos Manillaköysi  on julkaistu vuonna 1957. Manillaköyden jälkeen Meren asema kirjallisuudessa proosan modernismin keulakuvana vahvistui tämän julkaistua mm. teoksen Peiliin piirretty nainen, käy ilmi Biografiakeskuksen henkilöesittelyssä (siirryt toiseen palveluun).

Palkittu ja monelle kielelle käännetty kirjailija

Veijo Väinö Valvo Meri syntyi perheensä esikoisena Viipurissa vuonna 1928 ja kasvoi isänsä työn takia Valkjärven kasarmimiljöössä. Tästä ajasta Meri on kirjoittanut romaanissaan Kersantin poika, Biografiakeskus kertoo (siirryt toiseen palveluun). Meri opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa, mutta jätti opinnot muutama vuosi Manillaköyden ilmestymisen jälkeen. Opiskeluaikana Meri tapasi tulevan vaimonsa Eeva Kylänpään.

Veijo Merta on pidetty maailmalla yhtenä tunnetuimmista suomalaiskirjailijoista. Hänen teoksiaan on käännetty yli 20:lle eri kielelle. Myös palkintoja on tullut: Meri sai kirjallisuuden valtionpalkinnon seitsemänä vuonna eli vuosina 1958, 1961, 1962, 1964, 1969, 1974 ja 1976, Otava kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän toimi taiteilijaprofessorina vuosina 1975–1980 ja nimitettiin akateemikoksi vuonna 1998.

Veijo Meri oli Suomen ensimmäisiä modernisteja. Hänen tuotantonsa on laaja ja hänet tunnettiin myös älykkönä ja akateemikkona.

Meren tuotannosta on tehty myös elokuvia. Hänen viimeisin romaaninsa on Jääkiekkoilijan kesä vuodelta 1980, mistä ohjaaja Veikko Kerttula muokkasi vuonna 1983 suositun elokuvan Iso vaalee.

Meren kuolemasta uutisoi ensimmäisenä uutistoimisto STT.

Yle Teema esittää henkilökuvan Suomalainen kirjailija: Veijo Meri keskiviikkona 24.6. klo 16.25 ja uusintana lauantaina 27.6. klo 13.25.

Veijo Meren erikoislaatuinen sotaromaani Manillaköysi ilmestyi vuonna 1957.
.
.