1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nykykirjailijat: Kirjailijoiden kirjailija Veijo Meri oli "häikäilemättömän hyvä"

Veijo Meri on ollut monen kirjailijan esikuva. Kirjailijat Kari Hotakainen ja Petri Tamminen arvostavat suuresti Meren tyyliä.

Kari Hotakainen ja Petri Tamminen Kuva: Yle

Kirjailija Veijo Meri nautti sekä yleisön että kirjailijoiden arvostusta. Meri oli äärimmäisen monipuolinen, hän vapautui tyylilajista ja ulotti syvemmälle, kirjailija Petri Tamminen sanoo.

– Meren proosa menee suoraan verenkiertoon. Kyse on siitä elämästä, jonka olen nähnyt, mutta jota en itse ole saanut sanoiksi.

Kirjailija Kari Hotakaiselle Meri on monella tavalla merkittävä kirjailija.

– Hänen maailmankatsomuksensa ja kirjoittamistyylinsä on havainnoiva, nopea, hauska, välkky ja alati elävä. Hän oli kaikkea muuta kuin jaarittelija. Hänen proosansa liikkui salamannopeasti, vähän mykän elokuvan komiikan keinoin, Hotakainen kuvailee.

Puhelias kirjailija

Kumpikaan, Tamminen tai Hotakainen, ei tuntenut Merta henkilökohtaisesti. Lyhyet tapaamiset jättivät molemmille pysyvät muistijäljet, paitsi kirjallisesti, mutta myös verbaalisesti lahjakkaasta miehestä. Kari Hotakainen kertoo sattumalta kohdanneensa Meren kirjakaupassa.

– Hän oli kova puhumaan. Hän puhui vähän samalla tavalla kuin miten hänen proosansa liikkuu: elävästi, assosiaatiota käyttäen, koko ajan maailman todellisuutta peilaten eri puolilta.

Meri oli erittäin hauska ja erittäin absurdi mies, Hotakainen lisää.

Esikuva Veijo Meri

Tammisen ja Hotakaisen on vaikea nostaa esiin yksittäistä suosikkia Meren tuotannosta. Vuonna 1966 julkaistu Everstin autonkuljettaja on teos, johon Tamminen palaa usein. Tamminen puhuu Merestä "kirjailijoiden kirjailijana".

– Onko kaksi tai kolme sukupolvea kirjailijoita, joille Veijo Meri on ollut isähahmo ja vapauttaja. Puhuttiin kovasti Veijo Meren pojista, mutta ihan yhtä lailla on varmasti Veijo Meren tyttöjä.

Meri onnistui kuvaamaan jotain ikuista.

– Olen ajatellut niin, että hyvä kirjallisuus kertoo siitä, miltä tuntuu elää. Ne ovat ikuisia aiheita. Ja joku Meren tekniikassa toimii, se leikkaus on niin tehokas ja niin häikäilemättömän hyvä, Petri Tamminen sanoo.