Edgar Savisaar pääsi sairaalasta, tehnee pian päätöksiä poliittisesta urastaan

Kuoleman kynnykseltä kotiin palannut Viron äänestetyin ja luultavasti myös vihatuin poliitikko saa itse päättää, jatkaako hän keskustapuolueen ja Tallinnan johdossa, sanotaan hänen puolueestaan.

Ulkomaat
Edgar Savisaar vuonna 2003.
Edgar SavisaarTimur Nisametdinov / EPA

Viron keskustapuolueen johtaja ja Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on päässyt kotiin tallinnalaisesta sairaalasta, jossa häntä jatkohoidettiin hengenvaarallisen tulehduksen jälkeen.

Savisaar kävi maaliskuussa kuoleman kynnyksellä, mutta selvisi niin sanotusta lihansyöjäbakteerista. Kuntoutus jatkuu nyt kotona, kerrotaan keskustapuolueesta. Savisaaren on määrä saada jalkaproteesi, sillä hänen toinen jalkansa jouduttiin amputoimaan.

Keskustapuolue on sanonut koko sairauden ajan, että Savisaar saa itse päättää, jatkaako hän tehtävissään puolue- ja kaupunginjohtajana. Savisaaren henkilääkäri Peep Põdder arvioi jo huhtikuun lopussa, että Savisaar on työkunnossa elokuuhun mennessä.

Savisaar on suosituimman puolueen suosituin edustaja

Savisaar oli maaliskuun alun parlamenttivaaleissa Viron ehdoton äänikuningas runsaalla 25 000 äänellään. Myös hänen puolueensa oli Viron äänestetyin.

Viron yleisradioyhtiön ERR:n tilaamassa mielipidekyselyssä, joka julkaistiin viime viikolla, keskusta oli säilyttänyt 26 prosentin kannatuksen. Vertailukohtana oli edellisen kuun kysely.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi pääministeripuolueen reformipuolueen on nyt kiilannut vapaapuolue 19 prosentillaan. Puolue on tuore tulokas Viron poliittisella kentällä.

Kaikki hallituspuolueet ovat kyselyn mukaan menettäneet kannatustaan. Reformipuolueelle sitä mitattiin 18 prosenttia, sosiaalidemokraateille 16 ja Isänmaan ja Res Publican liitolle enää kahdeksan, millä se nyt on parlamentin eli riigikogun pienin puolue.