1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkopulla muuttui unelmien kesätyöksi – "Huovisen teokset eivät aiemmin ihan kolahtaneet minuun"

Oulun yliopistossa opiskeleva Kristiina Korhonen on nyt toista kesää oppaana Sotkamossa Niemelän taloon rakennetulla kirjailija Veikko Huovisen työhuoneella. Hän kertoo, että Huovishuone on täydellinen kesätyö kirjallisuuden opiskelijalle.

kulttuuri
Huovishuoneen opas Kristiina Korhonen.
Tiia Korhonen / Yle

– Oman alani opiskelijoille ei oikein löydy alan töitä kesäksi. Täällä pääsen hyödyntämään vuosien aikana kertynyttä tietoa. Plussaa on myös se, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Pääsen juttelemaan kirjallisuudesta ja sen merkityksestä jokapäiväisessä elämässä, kertoo Huovishuoneen opas Kristiina Korhonen.

Korhonen on viettänyt nuoruutensa Sotkamossa. Siitä huolimatta hän ei ole aiemmin ollut sotkamolaiskirjailijan ahkera lukija.

– Täytyy myöntää, että Veikko Huovisen teokset eivät aiemmin ihan kolahtaneet minuun. Yläkoulussa lukulistalla oli pakollisena Huovista, ainakin yksi teos piti lukea ja siitä piti pitää esitelmä, mikä oli minulle hyvin pakkopullaa. Osasyynä voi olla se, että olen viettänyt lapsuuteni Helsingissä, joten kaupunkilaistytölle esimerkiksi Havukka-ahon ajattelija, 1950-luvun Sotkamo ja maalaiskylän elämän kuvaus saattoivat olla aika kaukaisia.

– Kun rupesin opiskelemaan kirjallisuutta ja tulin tänne töihin, niin yhtä äkkiä se kirjallisuus tuntui omalta. Olen nyt myös aiempaa kiinnostuneempi omista juuristani. En ehkä ihan ahmi Huovista, mutta mielelläni luen ja se on jo paljon aikaisempaa parempi, Korhonen jatkaa.

"Suurin osa kävijöistä tietää oman Huovisensa"

Kirjailija Veikko Huovisen työhuoneen "näköispainos", Huovishuone, on avoinna nyt toista kesää yleisölle. Korhosen mukaan parasta työhuoneella on se, että siellä pääsee juttelemaan Huovisesta ja Huovisen merkityksestä varsinkin sotkamolaisten, mutta myös muualta tulleiden kävijöiden kanssa.

Niissä näkyy sotkamolainen elämä ja ihmisten suhde luontoon.

Kristiina Korhonen

Korhonen uskoo, että Veikko Huovisen teokset tarjoavat myös hänen sukupolvelleen erilaisia näkökulmia.

– Kirjoista saa kuvakulmaa siihen aikaan, missä kirja on kirjoitettu. Niistä voi saada myös uutta perspektiiviä nykyajan teknologian ja niin sanotun ole koko ajan hollilla -mentaliteetin tarkasteluun. Nythän on ollut paljon pinnalla tällainen hidasta elämää, go with the flow -tyyppinen elämäntapa. Kyllä niistä kirjoista saisi ehkä ammennettua jotain myös niihin.

Huovishuone sisältä.
Huovishuoneella on muun muassa alkuperäinen kirjailija Veikko Huovisen työpöytä ja kirjoituskone.Tiia Korhonen / Yle

Korhosen mukaan suurin osakävijöistä tietää oman Huovisensa. He haluavat jutella kirjailijasta ja vertailla omia näkemyksiään teoksista. Kävijöiden joukossa on myös niitä, joille kirjat eivät ole yhtä tuttuja.

– Osa kävijöistä on paikallisia, jotka eivät ole välttämättä lukeneet yhtään Huovisen teosta, mutta ovat tavanneet hänet usein kylillä tai pesispeleissä ja haluavat siksi jutella hänestä. Sitten on myös kävijöitä, joilla ei ole minkäänlaista mielikuvaa Huovisesta, vaan he tulevat mielenkiinnosta katsomaan. He saattavat napata matkaan jonkin novelliteoksen ja lähtevät tutustumaan kirjailijaan sitä kautta.

Korhosen mukaan Huovishuone on hieno tapa tutustua myös Sotkamon kulttuuriin ja historiaan. Hänellä on omat suosikkinsa Huovisen teoksista.

– Tykkään eniten Siintävistä vuorista ja Kylän koirista. Niissä näkyy sotkamolainen elämä ja ihmisten suhde luontoon.

Lue seuraavaksi