Hyppää sisältöön

Pakolaisjärjestö torjuu muutokset kiintiöön: Suomen pitää kantaa vastuuta

Suomen pakolaisavun mukaan hallituksen suunnitelmat osuvat pahoin pitkäaikaisia kriisejä paenneisiin ihmisiin. Yle Uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo pienentää vuosittaista pakolaiskiintiötä. YK:n mukaan pakolaisia on maailmassa jo 60 miljoonaa.

Pakolaisten pystyttämä teltta Italian ja Ranskan läheisyydessä sijaitsevassa Ventimiglian kaupungissa 20. kesäkuuta. Kuva: Valery Hache / AFP / Lehtikuva

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen on huolissaan hallituksen suunnitelmista, joiden mukaan vuosittainen pakolaiskiintiö olisi vastedes 750 ihmistä. Kyse on ihmisistä, joille YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on myöntänyt pakolaisstatuksen esimerkiksi kotimaassa tapahtuneen vainon takia.

– Suomen ei tulisi tehdä päätöstä, jossa olemassa oleva kiintiö ikään kuin joustaa vastaanottamaan EU:n tarjoamia kiintiöpakolaisia. Tilanteessa, jossa katsotaan globaalisti hyvin vaikeaa, kasvavaa pakolaistilannetta, niin lisävastuun jakaminen ja kantaminen tulisi tapahtua tämän olemassa olevan kiintiön lisäksi, Lehtinen sanoo.

Pakolaisapu siis toivoo, että EU:n tarjoamat sadat ihmiset otettaisiin nykyisen 1 050 kiintiöpakolaisen lisäksi. Suomi nosti taannoin pakolaiskiintiötä Syyrian sisällissodan takia. Jos kiintiötä leikataan, näkyy se monen elämässä.

– Tämä merkitsee sitä, että ihmiset jotka jo ovat odottaneet, että saisivat turvaa, joutuvat odottamaan leiriolosuhteissa pidempään. Kiintiöpakolaisjärjestelmä Suomessa on vastannut pitkittyneisiin kriiseihin ja kohdistunut erittäin haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, Lehtinen sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö kertoi vastikään, että pakolaisten määrä on kasvanut nopeasti. Maailmassa oli viime vuonna 60 miljoonaa pakolaista, mikä on yli 8 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2013. Suurin osa pakolaisista on kehitysmaissa.

– Meillä EU-maina on enemmän resursseja ja mahdollisuuksia ottaa vastuuta kannettavaksi. Edelleen kun katsotaan Suomen tilannetta, niin katsotaan pieniä määriä tässä globaalissa kokonaisuudessa, Lehtinen toteaa.

EU-komissio on esittänyt 40 000 turvapaikanhakijan siirtämistä eteläisestä Euroopasta muihin EU-maihin. Lisäksi komissio suosittelee, että EU-maat vastaanottaisivat 20 000 kiintiöpakolaista pakolaisleireiltä Lähi-idästä, Suomen pakolaisavusta kerrotaan.

.
.