"Ponnetonta luritusta" – aluetieteen professori suivaantui turhiin kuntajakoselvityksiin

Viimeinen kuntajakoselvityskierros oli turha ja rahan tuhlausta. Näin sanoo aluetieteen professori Hannu Katajamäki ja peräänkuuluttaa vakavaa keskustelua siitä, mihin yhteiskunnan varoja laitetaan. Esimerkiksi Vaasan seudun erityinen kuntajakoselvitys maksoi yli 140 000 euroa. Katajamäen mukaan sillä rahalla syntynyt selvitys on "ponnetonta luritusta".

politiikka
Professori Hannu Katajamäki.YLE/ Tuija Veirto

Vaasan seudun erityinen kuntajakoselvitys valmistui vuoden 2014 lopussa. Selvitysmiehinä olivat Jan-Erik Enestam ja Ossi Repo. He suosittelivat Vaasan seudulle kymmenen kunnan liitosta. Kesäkuun alussa kaikki selvityksessä mukana olleet kymmenen kuntaa päättivät valtuustoissaan hylätä esitetyn liitoksen. Vain yhdessä kunnassa tarvittiin äänestys asiasta.

– Ehdotettu uusi Vaasa olisi ollut maantieteelliseltä olemukseltaan luonnoton ja toimimaton kunta, toteaa aluetieteen professori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), joka on julkaistu sanomalehti Pohjalaisessa.

Katajamäki kuvaa kuntajakoselvitystä ponnettomaksi luritukseksi, jota luonnehtii pohjamutia möyrivä kehnous ja näkemyksen puute. Selvitysmiehiä hän syyttää ylimielisyydestä.

– Selvittäjät eivät kuunnelleet eivätkä taipuneet dialogiin. He olivat räikeän ylimielisiä ja jatkoivat kovakorvaisesti sivuilleen vilkuilematta. Lopputulos oli ennalta tiedossa: kaikki kunnat torjuivat esityksen.

Hannu Katajamäki sanoo, että mielipidekirjoituksen tyylilaji on tarkkaan harkittu. Katajamäki on suivaantunut siitä, että rahaa tuhlataan laaduttomiin selvityksiin. Hän toteaa, että liian vähän kiinnitettiin huomiota selvittäjien osaamiseen ja se johti esimerkiksi juuri Vaasan seudulla selvitysraportin ja -prosessin hinnan ja laadun väliseen räikeään epäsuhtaan.

Vaasan seudulla selvitys sai aikaiseksi pikemminkin vahinkoa kuin hyötyä.

– Kierros vei ilmat pois prosessista. Tämän jälkeen kuntaliitoshankkeeseen on turha palata ainakaan enää tällä valtuustokaudella, toteaa Katajamäki.

Rahaa paloi miljoonia

Erityisen kuntajakoselvityksen hinnasta puhuessaan Katajamäki viittaa Kuntalehden 22.1.2015 julkaisemiin tietoihin. Kuntalehden mukaan vuosina 2008–2014 niihin käytettiin 2,9 miljoonaa euroa. Kallein yksittäinen selvitys tehtiin pääkaupunkiseudulla, se maksoi 524 820 euroa.

Vaasan seudun viimeiseen selvitykseen rahaa paloi 142 610 euroa. Seinäjoella selvityksiä on tehty yhtä laihoin tuloksiin kuin Vaasassa ja rahaa on kulutettu 136 352 euroa. Erityiset kuntajakoselvitykset maksaa valtionvarainministeriön kuntaosasto.

Katajamäen mukaan viimeinen kuntajakoselvityskierros oli yksiselitteisesti turha ja siitä olisi pitänyt luopua siinä vaiheessa, kun sote-uudistuksen kivillemeno oli jo nähtävissä. Katajamäki totesi tämän asian jo vuosi sitten Pohjalaisen mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun): "Ensin on pystyttävä päättämään sote-uudistuksen konkretia. Kun se on tiedossa, on aika pohtia kuntien uutta ideaa ja roolia. Vasta sen kirkastuttua on kuntaliitospohdintojen aika."

Kun rahaa on selvitystyöhön palanut paljon, on Katajamäen mukaan aiheellista kysyä, mitä rahalla on saatu.

– Viimeinen kierros oli turha. Nyt pitäisi vakavasti keskustella siitä, mihin yhteiskunnan niukkenevia resursseja käytetään.