Älypuhelimet liikenteessä yleinen näky – "Paljon rikotaan lakia"

Älypuhelimia näprätään liikenteessä, mutta Kajaanin poliisiaseman ylikomisario Arto Lumikari ei pidä ongelmaa vakavana. Rikkeeseen hairahtuneet kuskit ottavat huomautukset tai rikesakot yleensä mukisematta vastaan.

Kotimaa
Kuski ajaa autoa puhelin kädessä.
Yle

Autoilijoiden kämmeniin eksyneet älypuhelimet ovat poliisille melko yleinen huomio liikenteessä. Kajaanin poliisiaseman ylikomisario Arto Lumikari arvioi, että tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä.

– Puhelinten käyttö voi olla myötävaikuttamassa esimerkiksi niin, että tarkkaavaisuus herpaantuu kun luuria näpytellään. Minulla on kuitenkin käsitys, että emme ole kovin vakavan asian ääressä, Lumikari toteaa.

Poliisilla ei ole tilastoja älypuhelinten aiheuttamista onnettomuuksista, joten Lumikari kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Kun ratissa touhuaa jotain muuta, siinä saattaa tapahtua virhearvioita. Paljon rikotaan lakia tuon suhteen, mutta ei liikenneonnettomuuksien määrä ole juurikaan muuttunut.

Näpyttely voi johtaa sakkoon

Tieliikennelain mukaan autoilija ei saa ajon aikana käyttää matkapuhelinta siten, että pitää sitä kädessään. Varomattomuus voi johtaa huomautukseen tai 50 euron rikesakkoon.

– Ajaessa pitää keskittyä ajoon. Kaikenlaisten laitteiden käyttäminen niin, ettei pysty keskittymään liikenteeseen, on kiellettyä, Lumikari summaa.

Kun ratissa touhuaa jotain muuta, siinä saattaa tapahtua virhearvioita.

Arto Lumikari

Kännyköiden kehitys internetillä ja sovelluksilla varustettuihin älyluureihin ei Lumikarin arvion mukaan ole näkynyt ongelmien suurena muutoksena – ainakaan vielä:

– Totta kai kun puhelimeen tulee lisää toimintoja, saattaa tämä aiheuttaa sen, että niitä joudutaan räpeltämään ajaessa jonkin verran enemmän.

Älypuhelinten näpräämiseen puututaan yleensä muiden rikkomusten yhteydessä. Selityksiä poliisi ei juuri joudu kuuntelemaan.

– Kyllähän rike on aika selvä, vaikea siinä on keksiä mitään pätevää selvitystä, millä ilman rangaistusta selviäisi, Lumikari toteaa.