Lukijat kertovat varkaiden toilailuista pihapiirissä: Omenat viedään puista ja marjat pensaista

Ylen lukijat kertovat, mitä heidän pihoiltaan on lähtenyt pitkäkyntisten matkaan. Jouluvalojen, kukkaruukkujen, kaasupullojen ja muun tavaran lisäksi kesäaikaan näpistelijöitä houkuttelee myös puutarhassa kypsyvä sato.

Osallistu
Omenoita puussa.
Hanna Lumme

– On viety jouluvaloja, kukkaruukkuja, kaasupullo. Ei niistä ole mitään havaintoa sen jälkeen. Ei niitä voi oikein kiinnittää millään ketjulla, kirjoittaa nimimerkki Rosvot kiinni.

– Yhden kerran multa varastettiin uutenavuotena ulkotuli, palava sellainen. No, oli varas sen verran kohtelias, että toi pienemmän loppuunpalaneen tilalle. Eipä siinä kyllä itseäni paljon asia korventanut, pikemminkin nauratti,Varas-nimimerkkikirjoittaa.

Perennat varastetaan multineen ja sama kohtalo on sipulikukilla.

Nimimerkki Lieksalainen

Kysyimme Ylen lukijoilta, mitä heidän kotinsa pihapiiristä on varastettu. Moni lukija kertoo, että pihapiiristä on viety esimerkiksi lämmitykseen liittyvää tavaraa kuten polttopuita.

– Kummallisin hävinnyt tavara oli tänä kesänä vielä märät puut pinosta, kun vieressä oli kuivia, Vanhempi-nimimerkki kertoo.

– Lapsuudenkotini pihalla oli todella näyttävä pioni, joka oli äitini hartaasti hoitama. Eräänä kesäaamuna kukan paikalla oli vain monttu, kun varas oli kaivanut ison kukan maasta. Ja vielä meidän lapiollamme, jonka jätti montun viereen pystyyn, kertoo nimimerkki Kateus tekee varkaan.

Varas vei kaikki omenat puusta

Pihoilta viedään myös puutarhan satoa. NimimerkkiOmenakertoo, miten varkaat olivat asukkaan poissaollessa vieneet omenat pihapuusta ja sanomalehdet heittolaatikosta.

On viety jouluvaloja, kukkaruukkuja, kaasupullo. Ei niistä ole mitään havaintoa sen jälkeen.

Nimimerkki Rosvot kiinni

– Omenapuussa oli valtava sato, ja tarkoitus oli kerätä ne reissusta tultuamme. Varkaiden työtä varmasti helpottivat puuhun nojaavat tikkaat, jotka olivat paikallaan tultuamme kotiin, mutta omenapuussa ei ollut jäljellä omenan omenaa.

– Perennat varastetaan multineen ja sama kohtalo on sipulikukilla. Viinimarjat ja mansikat varastetaan sillä aikaa, kun käy 10 kilometrin päässä ruokakaupassa, nimimerkki Lieksalainen pohtii.

Auttaisivatko liiketunnistimet, valot ja videointi?

Moni kertoi suunnittelevansa tai jo hankkineensa riistakameran, jotta pihalla mahdollisesti liikkuvista hiippareista jäisi edes jonkinlaisia tuntomerkkejä.

Meillä on liiketunnistimet, automaattisesti syttyvät pihavalot ja tallentava videokameravalvonta.

Nimimerkki Varas on varas

– Riistakamera kuvaamaan hiippailijat. Halvimmillaan saa alle satasella. Itselläni on kaksi kameraa kuvaamassa joka hetki, nimimerkki Night Watch sanoo.

– Meillä on paljon irtonaista tavaraa pihalla, kaasugrilli, sadettajia, pieniä työkoneita jne. Koskaan ei ole mitään viety. Meillä on liiketunnistimet, automaattisesti syttyvät pihavalot ja tallentava videokameravalvonta, Varas on varas kirjoittaa.

Lukijoilta ei juuri heru ymmärrystä toisten pihapiiristä tavaraa tai satoa kähveltäville.

Melkoisesta moraalin vammautumisesta on tuollaisessa toiminnassa kyse.

Nimimerkki Rehellisyys maan perii

– Ovatko asiat täällä Suomessa todellakin niin huonolla tolalla, että osa kansakunnasta ei kykene hankkimaan omia kukkaruukkuja, pihatuoleja, -valoja yms.? Eiköhän tämäkin "trendi" kerro yhteiskunnan jakautumisesta niihin, joilla on varaa ja niihin, joilla joko ei ole varaa tai sitten niihin, jotka eivät välitä, pohtii Uskonsa menettänyt.

– Varas on varas. Melkoisesta moraalin vammautumisesta on tuollaisessa toiminnassa kyse, summaa nimimerkki Rehellisyys maan perii.