1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lyhennysvapaa sai OP:n pääjohtajan kyyneliin

Yli 100 000 asuntovelallista otti keväällä vapaata lainanlyhennyksistä. Pankkien kampanjoiden vauhdittamana kulutukseen vapautuu vuoden aikana puoli miljardia euroa. Lainanmaksuloma on kiinnostanut lapsiperheitä. "Tuli jopa pääjohtajan silmään kyynel", kertoo OP:n Reijo Karhinen tarinoista lyhennysrahojen käyttökohteista.

talous
Remontissa tai rakenteilla oleva asunto ja sen keittiö
Jyrki Lyytikkä / Yle

OP ja Danske Bank aloittivat helmikuussa kampanjan, jossa asuntovelallisille tarjottiin lainanlyhennykseen vapaata jopa vuodeksi ilman kuluja ja ehtojen muutoksia. Tarjous on voimassa kesäkuun loppuun. Tähän mennessä täkyyn on tarttunut reilusti yli 100 000 asiakasta.

– Kyllä on ollut erittäin suosittua. Sitä on ottanut noin 20 000 asiakasta ja arvioita se on vapauttanut kotitalouksien käyttöön yli 100 miljoonaa euroa, sanoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista.

– Siihen on tartuttu erinomaisen hyvin. Tähän mennessä lyhennysvapaata on ottanut yli 90 000 asiakasta ja kokonaisvaikutus on reilun 400 miljoonan euron lukemassa, sanoo OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen.

Nordealla lyhennysvapaapalvelua ei ole erikseen markkinoitu. Pankin mukaan kiinnostusta on ollut hieman aiempaa enemmän, mutta tarkempia tietoja sen käytöstä ei ole. Aktiasta ja Handelsbankenista kerrotaan, että lyhennysvapaata on käytetty tavanomaiseen tapaan eli mitään ryntäystä palvelun käyttöön ei ole ollut.

Pankeista kerrotaan, että yleensä lyhennysvapaata on otettu tilapäiseen tarpeeseen, kuten vanhempainvapaiden tai aikuisopiskelun ajaksi.

– Yksittäisiä kyselyjä on ollut ja juuri niiltä, joille se ei sovi. Oli koettu esimerkiksi lainanmaksu raskaaksi ja haluttiin käydä ulkona syömässä useammin tai matkustella, eli ei ollut mitään varsinaista syytä lyhennysvapaan rahojen käytölle. Kun asunnosta puolet on maksettu ja isoimmat hankinnat tehty, silloin lyhennystauko sopii, kertoo Handelsbankenin Suomen johtaja Nina Arkilahti.

"Yllätimme suomalaiset"

Espoosta unelma-asunnon löytänyt Noora Kaspersson sai lyhennysvapaasta vinkin pankin virkailijalta. Uutta asuntoa piti remontoida ja muuttokin maksaa.

– Tuntuu helpottavalta. Saa asioita hoidettua, ja helpottaa meneillään olevaa remonttiakin. Samalla kyllä tiedetään, että kun lyhennysvapaa loppuu niin sen pystyy lyhentämään, kertoo Noora Kaspersson. Hän päätyi lyhennysvapaaseen keväällä.

OP:ssä katsotaankin, että he yllättivät asiakkaansa kampanjallaan. Lainan lyhentämättä jättämistä ei ole pidetty Suomessa sopivana ja toisaalta edusta on pitänyt yleensä vähän maksaa. Nyt kun pankit sitä oikein tarjosivat, on monen mieli unelmiensa toteuttamisesta muuttunut.

– Ehkä tyypillisin on nuoret lapsiperheet ja täältä Uudeltamaalta suurin osa, mutta on heitä myös Oulusta, Tampereelta ja Turusta. Iso osa on mennyt kulutukseen. Palautteesta kyllä korostuu, että kun kerran tarjotaan niin otetaan, Karhinen sanoo.

Rahankäyttötarinat liikuttavia

Asuntolainan lyhennyksestä kotitaloudelle on vapautunut rahaa keskimäärin noin 500–700 euroa kuussa.

– Myönnän, että monessa palautteessa on jopa semmoinen tarina, että tulee jopa pääjohtajan silmään kyynel. Niin upeita tarinoita, Karhinen kertoo.

– On mietitty remonttia keittiöön ja on jahkattu ja jahkattu, eikä ole kehdattu hakea pankista lainaa. On monia muita arkeen liittyviä tarinoita, kuten että ylioppilasjuhlat on haluttu järjestää vähän paremmin.

Lyhennysvapaa ei ole ilmainen lounas

Mutta on lyhennysvapaiden suosion huomannut myös Suomen Pankki, joka varoitteli äskettäin, että lyhennysvapaa ei ole ilmainen lounas. Lasku tulee eteen myöhemmin.

Suomen Pankki huolestui, kun lyhennysvapaat näkyivät jo helmi-huhtikuussa selvänä piikkinä uudelleen neuvoteltujen asuntolainasopimusten kannassa. Pankki myös tiedotti, että asuntolainakanta kasvoi huhtikuussa osin siksi, että lainoja ei lyhennysvapaiden myötä lyhennetä samaa tahtia kuin aiemmin.

Suomen Pankin mielestä velan kasvu altistaa kotitaloudet riskeille korkojen noustessa ja esimerkiksi työttömyyden iskiessä ja siksi lainaa pitäisi maksaa pois erityisesti juuri matalien korkojen aikaan. Pankki oli myös huolissaan mahdollisesta kulttuurin muutoksesta, jossa lainojen lyhennyksestä ryhdyttäisiin laistamaan laajemminkin Ruotsin tavoin.

– Se näyttävyys, millä he [Suomen Pankki] tulivat ulos, oli vähän ylimitoitettu. Meillä uusia luottoja myönnetään kuukaudessa 500–700 miljoonan euron edestä, joten lyhennysvapaatarjouksen 400 miljoonan euron erä on kokonaisuuden kannalta marginaalinen, OP:n Karhinen puolustaa.

– Olemme pikemminkin toimineet Euroopan keskuspankin suosituksen mukaisesti. EKP kannustaa myöntämään luottoja lisää, jotta talous lähtisi käyntiin. Lyhennysvapaa on ollut kotitalouksille edullinen keino ottaa lisää lainaa.

– En moitteisiin yhdy. Näitä lyhennysvapaita on myönnetty niille asiakkaille, jotka ovat hoitaneet asiansa säntillisesti eikä ongelma-asiakkaille, joten ei tästä pitäisi tulla jatkossa mitään ongelmia. Pikemminkin ihmiset ovat lyhentäneet lainojaan liian ripeästi. Emme ole luisumassa Ruotsin kaltaiseen kulttuuriin, jossa lainoja ei lainkaan lyhennettäisi, vakuuttaa Dansken Kuoppamäki.

Mutta lyhyet tauot lyhennyksiin voivat kyllä kampanjan myötä yleistyä.

– En ole huolissani laina-ajan pidentymisestä. Meillä kyse on vain puolesta vuodesta eikä niin isoista summista. Kyllä lyhennysvapaata uskaltaa myöhemminkin hakea jos joskus tulee taas tarvetta, asuntovelallinen Noora Kaspersson sanoo.

Talouskasvua piristävä elvytystoimi

Valtiovarainministeriö on puolestaan laskenut, että lainojen lyhennysvapailla on, kotitalouksien velan kasvusta huolimatta, ainakin hetkellisesti myönteistä vaikutusta yksityiseen kulutukseen ja talouskasvuun.

Valtiovarainministeriö ennustaa yksityisen kulutuksen kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia, mitä pidetään nykytilanteessa hyvänä tasona. Lyhennysvapaiden vaikutuksen VM arvioi olevan kulutuksen kasvusta jopa 0,4 prosenttiyksikön luokkaa.

– Oli hienoa havaita, että VM:n luvut tämäsivät meidän lukemiin. Itse asiassa en tähän hetkeen muista valtiovallan talouspoliittista elvytystointa, joka olisi vaikuttanut niin paljon kuin tämä vaikutti, Karhinen myhäilee.

Lue seuraavaksi