Iso Talvivaara-sijoittaja: Suomen valtio ampui itseään jalkaan

A-studion haastatteleman salkunhoitajan mukaan kaivostoiminnan jatkaminen olisi tullut halvemmaksi, jos Talvivaaran emoyhtiön velkojia olisi pyydetty mukaan kaivoksen lisärahoitukseen jo ennen tytäryhtiön konkurssia marraskuussa 2014.

Talvivaara
Kuusilammen avolouhos vesivarastona Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa maanantaina 15. kesäkuuta.
Kuusilammen avolouhos vesivarastona Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa maanantaina 15. kesäkuuta.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaaran kaivostoiminnan jatkaminen olisi tullut halvemmaksi, jos valtio olisi pitänyt varsinaista kaivostoimintaa harjoittaneen Talvivaara Sotkamon pystyssä, väittää yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö. Valtio joutui viime keskiviikkona kertomaan 112 miljoonan euron lisälaskusta Talvivaarassa.

– Suomen valtio ampui itseään jalkaan, kun se otti syksyllä 2014 haltuunsa operatiivisen kaivosyhtiön (Talvivaara Sotkamo) ja sysäsi kaivoksen vanhat omistajat ja velkojat syrjään, kirjoittaa yhdysvaltalaisen Quaker Fundsin salkunhoitaja Thomas Kirchner A­-studion sähköpostihaastattelussa.

Kirchnerin mukaan kaivostoiminnan jatkaminen olisi tullut halvemmaksi, jos Talvivaaran emoyhtiön velkojia olisi pyydetty mukaan kaivoksen lisärahoitukseen jo ennen tytäryhtiön konkurssia marraskuussa 2014.

– Emoyhtiö on toimiva väline rahoituksen hankintaan, koska vanhat omistajat ja velkojat tuntevat yhtiön valmiiksi. Talvivaaran velkapapereita ostaneilla sijoittajilla on myös kokemusta kriisiyhtiöiden rahoittamisesta, salkunhoitaja sanoo.

Quaker Funds on yksi yrityssaneerauksessa olevan emo­-Talvivaaran velkojista ja puhuu siten omassa asiassaan. Sijoitusyhtiö on sijoittanut lokakuusta 2013 lähtien emoyhtiön vaihtovelkakirjalainaan 12,9 miljoonaa euroa. Talvivaaran taloudellinen ahdinko ja sijoitukseen liittyvä poikkeuksellinen riski olivat jo tuolloin hyvin sijoittajien tiedossa.

Valtion piikki on taas auki

Keskiviikkoinen uutinen Talvivaaran uudesta lisärahoituksesta tekee Kirchnerin väitteestä kiinnostavan. Eduskunta äänestää ensi viikon tiistaina 112 miljoonan euron lisärahoituksesta Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamiseen. Rahat käytetään valtion uuden kaivosyhtiön Terrafame Oy:n pääomittamiseen.Jo edellinen eduskunta myönsi Terrafamelle 97 maaliskuussa miljoonaa euroa.

Päävastuu Talvivaaran kaivostoimintojen jatkamisesta ja rahoittamisesta piti tuolloin tosin olla brittiläisen pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisorsin johtamalla yhteenliittymällä. Audley ei kuitenkaan ole saanut kaupalle riittävää rahoitusta, joten päävastuu kaivoksen käynnistämisestä jää nyt valtiolle.

Audley on kuitenkin todennäköisesti yhä valtion kumppani kaivoksen operatiivisessa pyörittämisessä.

– Tavoitteena on saada kaivostoiminta jatkumaan operatiivisen kumppanin kanssa ja tähtäimessä on kaupallinen ratkaisu, mikä edellyttää valtiolta aktiivista roolia, mutta vain väliaikaisesti, ei missään tapauksessa ikuisesti, sanoi elinkeinoministeri Olli Rehn keskiviikkona.

Uutta rahaa vielä haussa

Yksityisen rahoituksen löytymistä Talvivaaraan on vaikeuttanut muun muassa kaivosalan heikko suhdannetilanne, Talvivaaran aiemmat ympäristöongelmat ja niistä johtuva surkea maine. Iso avoin kysymys on myös kaivostoiminnan jatkamiselle välttämätön purkuputki, josta tehtyjä valituksia Vaasan hallinto­-oikeus parhaillaan käsittelee.

Jos ja kun eduskunta hyväksyy Talvivaaran lisärahoituksen, valtio voi houkutella uusia sijoittajia mukaan Talvivaaraan paremmilla ehdoilla. Elinkeinoministeriön mukaan neuvotteluita käydään nyt monien eri tahojen kanssa.

Yrityssaneerauksessa oleva vanha emoyhtiö on myös toistuvasti ilmaissut kiinnostuksensa päästä mukaan uuteen yhtiöön. Valtio on kuitenkin suhtautunut pyrkimykseen penseästi. Valtion mukaan neuvotteluita onkin käyty lähinnä emoyhtiön omistaman kalkkilaitoksen ja henkilöstön siirtymisestä uuteen yhtiöön.

Viimeinen oljenkorsi

Myös Quaker Funds kertoo edelleen olevansa kiinnostunut Talvivaaran jatkorahoituksesta, vaikka valtion aiemmat otteet sitä arveluttavatkin. Salkunhoitaja Kirchner kertoo myös luottavansa Audleyn kaivososaamiseen. Käytännössä rahoittaminen olisi mahdollista kuitenkin vain siinä tapauksessa, että yrityssaneerauksessa oleva emo­-Talvivaara pääsisi mukaan uuteen kaivosyhtiöön.

Tämä vaatii monen kynnyksen ylittämistä. Emoyhtiön torstaina pidettävässä yhtiökokouksessa pitää ensin hyväksyä esitys velkojen muuttamisesta yhtiön osakkeiksi. Sen jälkeen nyt rahattoman yhtiön pitäisi vielä pystyä järjestämään osakeanti uusille ja vanhoille omistajilleen sekä löytää riittävästi sijoittajia, jotka ovat vielä valmiita sijoittamaan kaivokseen vanhan emoyhtiön kautta.

Myös valtion pitäisi hyväksyä emon esittämä rahoitustarjous.

A­-studio haastatteli Quaker Fundsin sijoitusjohtaja Thomas Kirchneriä jo ennen keskiviikkoista tietoa valtion lisärahoituksesta.