Miksi asun lähiössä? Viisi eurooppalaista pääkaupunkia, viisi tarinaa

Eurooppa on täynnä 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja betonilähiöitä. Ne syntyivät aikanaan suureen tarpeeseen, nopeasti ja halvalla. Tänä päivänä lähiöillä on paikoin kyseenalainen maine. Suuri osa niiden asukkaista kuitenkin viihtyy kodeissaan ja ympäristössään. Kurkista viiteen lähiökotiin viidessä eurooppalaisessa pääkaupungissa.

kulttuuri

Helsinki

Elina Kaidesoja, Helsinki, Kannelmäki
Elina Kaidesoja, Helsinki, KannelmäkiYle

"Olen eritysopettaja Elina Kaidesoja. Asun Helsingin Kannelmäessä 19-vuotiaan tyttäreni ja 18-vuotiaan poikani kanssa. Kolmas lapseni asuu jo omillaan.

Asuntoni on tilava kerrostalokolmio vuonna 1964 rakennetussa talossa. Olen erottanut itselleni oman makuuhuoneen olohuoneesta kevyellä väliseinällä. Näin meillä kaikilla on omaa rauhaa.

Muutin Kannelmäkeen Maununnevalta, kun erosin miehestäni. Asuimme siellä omakotitalossa. Nyt Kannelmäessä on vierähtänyt jo 10 vuotta.

Emme pidä asemanseudusta, mutta muuten Kannelmäki on minusta ja lapsista kotoisa ja vireä paikka, yhteisöllinenkin. Kannelmäkeläiset pitävät aktiivisesti yhteyttä somessa.

En ymmärrä, miten asuinpaikka voisi määrittää ihmistä. Miksi olisin parempi tai huonompi ihminen sen mukaan, missä asun."

Helsnki, Kannelmäki

Lontoo

Paul Burnham, Lontoo, Wood Green
Paul Burnham, Lontoo, Wood GreenPasi Myöhänen / Yle

"Olen Paul Burnham. Kotini on kaksio tornitalon kymmenennessä kerroksessa Wood Greenin kaupunginosassa Lontoossa. Olen asunut täällä vuodesta 2001 lähtien.

Muutin Lontooseen High Wycombesta, kun jäin työttömäksi. Pitkän etsimisen jälkeen sain kunnallisen vuokra-asunnon.

Asunto on hyvä ja halpa ja minulla on elinikäinen vuokrasopimus. Näköalat ovat mahtavat. Kaikki neljä vierekkäistä vuokrataloa on rakennettu vuonna 1964.

Pidän alueesta, sillä se on monikulttuurinen ja täällä on ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Wood Green on tunnettu siitä, että täällä asuu paljon Kyproksen kreikkalaisia. Täällä on myös paljon turkkilaisia, kurdeja ja afrikkalais-karibialaisia."

Lontoo: Wood Green

Pariisi

Josette Gaussier, Pariisi, Bobigny
Josette Gaussier, Pariisi, BobignyAnnastiina Heikkilä / Yle

"Olen Josette Gaussier. Asun Bobignyn lähiössä kissani Mian kanssa. Asuntoni on tilava kaksio ja se sijaitsee 14-kerroksisen talon kolmannessa kerroksessa.

Muutin tähän asuntoon 17 vuotta sitten erottuani aviomiehestäni. Pidän asunnostani, etenkin sen tilavasta keittiöstä. Tykkään kutsua ihmisiä syömään ja sulkea ruoanlaittosotkut keittiön oven taakse.

Viihdyn Bobignyssa hyvin, en edes haluaisi muuttaa Pariisin kantakaupunkiin. Siellä on liikaa melua ja liikennettä.

Talo on rakennettu 1968. Kaikki naapuritalot ovat aivan samanlaisia. Alue on monikulttuurinen ja ihmisten tavat ovat erilaisia. Meillä on silti talossa hyvä yhteishenki."

Pariisi: Bobigny
Eetu Pietarinen/ Yle

Tukholma

Markku Huovila, Tukholma, Tensta
Markku Huovila, Tukholma, TenstaJyrki Hara / Yle

"Olen Markku Huovila ja työskentelen freelance-pilapiirtäjänä.

Asun Tenstan lähiössä avopuolisoni sekä 14-vuotiaan pojan ja 11-vuotiaan tytön kanssa.

Kotimme on parvekkeellinen kolmio alueen suurimmassa kerrostalossa.

Muutin Tenstaan 1980-luvun alussa, kun etsin vuokra-asuntoa. Täältä sai niitä siihen aikaan helposti.

Asunnon arkkitehtuuri on toimiva ja sieltä on kaunis näköala Järvan metsiin.

Tenstassa on hyvä asua. Hinnat kaupoissa ovat halvat ja ihmiset ovat ystävällisiä. Libanonilaiset ja syyrialaiset naapurimme kohtelevat meitä kuin sukulaisiaan."

Tensta, Tukholma

Moskova

Andrei ja Anna Rudneva, Moskova, Bogorodskoje
Andrei ja Anna Rudneva, Moskova, BogorodskojeErkka Mikkonen / Yle

"Olemme Andrei ja Anna Rudneva. Meillä on 2,5-vuotias tytär. Asumme viisikerroksisessa elementtitalossa Bogorodskojen alueella.

Tällaisia taloja rakennettiin massoittain 1960- ja 1970-luvulla Neuvostoliitossa. Meidän talomme on rakennettu 1962.

Asunnossamme on olohuone, avokeittiö ja makuuhuone. Olemme poistaneet väliseiniä ja remontoineet koko asunnon, ja se on valoisa ja väljä. Se on oikeastaan aika erilainen verrattuna tyypilliseen elementtitaloasuntoon.

Anna peri asuntomme mummoltaan ja siten ajauduimme Bogorodskojen alueelle. Pidämme alueesta, koska täällä on paljon puita ja vehreää. Lasten leikkipaikoissa olisi toivomisen varaa."

Bogorodskoje, Moskova

Haastattelut: Päivi Puukka / Helsinki, Pasi Myöhänen / Lontoo, Annastiina Heikkilä / Pariisi, Jyrki Hara / Tukholma, Erkka Mikkonen / Moskova