1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Moni on vielä pantannut kesäkukkien ostoa

Moni kuluttaja on jättänyt kesäkukkien oston normaalia myöhemmäksi tänä vuonna. Viileä, sateinen ja tuulinen alkukesä on näkynyt kesäkukkien myynnissä, mutta kausi jatkuu nyt pitkälle heinäkuuhun.

luonto
Kukkamyyjä Paula Vartio-Ojanen sanoo, että alkukesän tuulet ja sateet ovat olleet riski kesäkukille.
Kukkamyyjä Paula Vartio-Ojanen sanoo, että alkukesän tuulet ja sateet ovat olleet riski kesäkukille. Elina Niemistö / Yle

Kesäkukkien kauppa on käynyt hieman tavallista hitaammin viileän, sateisen ja tuulisen alkukesän aikana. Moni kuluttaja on vielä odottanut lämpimämpiä kelejä.

– Moni on siirtänyt sitä, että koska uskaltaisi laittaa. Osa on odottanut, että nousee mittarilukemat yli kahdenkymmenen, sanoo Kukka Ossen Seinäjoen myyntipisteessä myyvä Paula Vartio-Ojanen.

– Osa asiakkaista on sanonut, että käy vain katsomassa ja ostaa myöhemmin. Mutta kyllä pihoja on laitettu oli sää mikä hyvänsä, sanoo puolestaan Paula Järvenpää Lakeuden Vihertaimistolta.

Vartio-Ojanen myöntää, että ihan turhaan eivät kuluttajat ole olleet varovaisia.

– On ollut niin repiviä tuulia, että jotkut kasvit on voineetkin kärsiä siitä, kun tuuli riuhtoo. Myöskään kovat sateet eivät ole olleet hyväksi kaikille, sanoo Vartio-Ojanen.

Myös kotimaiset kukat myöhässä

Nyt näyttää siltä, että kesäkukkien sesonki tulee jatkumaan tavallista pidempään. Kasvukausi on käynnistynyt tavallista hitaammin ja se on tarkoittanut myös sitä, että joidenkin kotimaisten kesäkukkien toimittaminen on viivästynyt.

– Monena vuonna on saatu jo kolme viikkoa sitten sellaisia kasveja, jotka nyt vasta tulivat kauppaan. Kasvit eivät ole valmistuneet, eivätkä nuput auenneet, sanoo Vartio-Ojanen.

Kesäkukkia saa vielä heinäkuullakin, sillä moni puutarhamyymälä pitää kesäkukat myynnissä koko heinäkuun. Ja jos ne pidetään kunnossa myymälässä, laatu ei huonone, vaikka ostoa lykkäisikin.

– Jos taimia on hoidettu hyvin siellä, mistä ne ostetaan, niin ne pysyvät hyvinä, vakuuttaa Paula Järvenpää Lakeuden vihertaimistolta.

Lue seuraavaksi