1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyökkäilevä varis suojelee poikasiaan – viisainta on poistua paikalta

Muutamat ihmiset ovat tänä kesänä saaneet variksen nokkaisun päähänsä. Lintuharrastajan mukaan ihmisen kimppuun käyminen on varikselle hyvin harvinaista.

Kotimaan uutiset
Raila Paavola / YLE

Aggressiiviset cityvarikset ovat aiheuttaneet tänä kesänä pelkoa muun muassa Kokkolassa. Ainakin kolmessa tapauksessa varis on uhitellut tai jopa hyökännyt ihmisen kimppuun. Asiantuntijan mukaan tällainen käytös on hyvin harvinaista.

– Näitä aina silloin tällöin tapahtuu. Todennäköisesti variksella on silloin lähettyvillä poikasia, jotka eivät vielä pääse karkuun. Emo kokee ihmisen uhkaavaksi ja käy huomauttamassa, että ei saa tulla, kertoo lintuharrastaja Marko Pohjoismäki.

Yleensä varis pyrkii hämäämään vihollista ja siirtyy kauemmas pesästä raakkumaan ja tekemään temppujaan. Näin lintu antaa ymmärtää, että pesä onkin jossain muualla. Ihmisen kimppuun käyminen on epätavallista.

Variksella voi tietysti olla asiat sillä mallilla, että se haluaa rähjätä ihmiselle. Mutta eihän se normaalia ole.

Marko Pohjoismäki

– Variksella voi tietysti olla asiat sillä mallilla, että se haluaa rähjätä ihmiselle. Mutta eihän se normaalia ole, Pohjoismäki sanoo.

Rähinä kertoo hädästä

Lintuharrastajan mukaan varis tekee yleensä yhdet poikaset kesässä, erityisen hyvissä olosuhteissa se voi tehdä toisetkin. Munia on kolmesta viiteen kappaletta, mutta poikasten määrä vaihtelee: joskus kaikki selviytyvät, joskus vain muutama.

– Ihmisen varis kokee uhkaksi poikasilleen vain muninnan ja pesinnän aikana, kun poikaset eivät ole vielä lentokykyisiä.

Yleensä varis tyytyy pelottelemaan vihollista säikähdyslennoilla. Lintuharrastaja neuvoo siirtymään silloin suosiolla muualle.

– Jos variksella on rähinä päällä, sillä on joku hätänä. Silloin on syytä poistua paikalta, ei kannata tahallaan jäädä kiusaamaan, Marko Pohjoismäki sanoo.

Kokkolalainen lintuharrastaja Marko Pohjoismäki.
Kati Latva-Teikari / Yle

Kaikkiruokainen lintu

Cityvarikset ovat tottuneet rinnakkaiseloon ihmisen kanssa ja ovat oppineet esimerkiksi hyödyntämään roskia ravinnokseen.

– Varis ei ole kronkeli, se on kaikkiruokainen ja on oppinut hyödyntämään ihan kaiken.

Kaupunkioloihin tottuneet varikset pärjäävät jopa talven yli, toisin kuin maalaisserkkunsa, jotka lähtevät kesän jälkeen etelään. Ne pysyvät yleensä samalla alueella, poikaset vain karkotetaan etsimään omaa reviiriä. Marko Pohjoismäen mukaan varikset herättävät syyttä suotta ärsytystä.

– Varikseen kohdistuu paljon turhaa vihaa. Se on oikeasti viisas lintu ja oppinut tarkkailemaan ja seuraamaan ihmistä ruuan saamiseksi. Se kuuluu luontoon siinä missä mikä tahansa lintu.

Lue seuraavaksi