1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tampere kaljakellujille: Vaihtakaa järveä ja siivotkaa jälkenne!

Tampereen edustajien mielestä on raukkamaista jättää kaljabileiden siivouskulut veronmaksajien kontolle. Hervannan Suolijärven kaljakelluntaan on ilmoittautunut tuhansia ihmisiä.

Kuva: Yle

Tampereen Hervantaan puuhataan kaljakellunta-tapahtumaa. 18. heinäkuuta Hervannan Suolijärvellä järjestettävään tapahtumaan on ilmoittautunut Facebookissa jo 2 400 ihmistä.

Kaljakellunta on tapahtuma, jossa osallistujat kelluvat vedessä erilaisilla välineillä samalla alkoholia nauttien. Tapahtuma on järjestetty aiempina vuosina muun muassa Vantaanjoessa. Kaljakellunnalla ei ole virallista järjestäjää, mutta Suolijärven tapahtuman perustajat ovat tiettävästi kaksi hervantalaista nuorta miestä. Yle ei ole tavoittanut heitä kommenttia varten.

Tampereen apulaispormestarit Pekka Salmi ja Anna-Kaisa Heinämäki vaativat Suolijärven kaljakellunnan järjestäjiä kantamaan vastuunsa.

– Kokemukset muualta ovat osoittaneet, että tällaisesta tilaisuudesta on enemmän haittaa kun hyötyä, Tampereen yhdyskuntapalveluista vastaava Salmi sanoo. Hänen mielestään tapahtuman järjestävät pakoilevat omaa vastuutaan, mikä on raukkamaista.

– Käytännössä jälkiseuraamukset jäävät veronmaksajien hoidettavaksi.

Suolijärvi ei sovellu massatapahtumaan

Suolijärven ranta on yleinen uimaranta. Kaupungin edustajat pelkäävät, että massatapahtuma aiheuttaa hygieniaongelman pienessä ja virtaamattomassa järvessä. Apulaispormestarit uskovat, että alkoholin nauttimiseen keskittyvä tapahtuma tuo mukanaan myös roskaamis- ja turvallisuusongelman keskelle asutusta.

– Haitalliset seuraukset voivat olla järven kunnolle ja lähiympäristölle merkittävät, apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki toteaa tiedotteessa.

Tampereen kaupunki kannustaa ihmisiä ideoimaan ja järjestämään tapahtumia matalalla kynnyksellä. Ihan kaikki ei kuitenkaan käy. Apulaispormestarien mielestä kaljakelluntaa varten tulisi valita Suolijärveä huomattavasti suurempi järvialue. Lisäksi tapahtumalle tulisi hakea viralliset luvat ja sinne pitäisi järjestää vessat, roska-astiat sekä siivous.

– Muussa tapauksessa tapahtuma on peruttava, Salmi ja Heinämäki sanovat.