Lavian entinen kunnanjohtaja porilaistumisesta: Malliesimerkki onnistuneesta kuntaliitosta

Pekka Heinonen uskoo, että kuntaliitos Porin kanssa on tuonut lavialaisille paljon hyvää. Lavian entinen kunnanjohtaja pitää liitosta onnistuneena malliesimerkkinä.

Kotimaa
Lavian kunnanjohtaja Pekka Heinonen
Pekka Heinonen.Jari Laasanen / Yle

Lavian entinen kunnanjohtaja Pekka Heinonen työskentelee nykyään Porin yritysasiamiehenä. Työnkuva on vaihtunut puolessa vuodessa merkittävästi, mutta hän ei näe muutosta pahana.

– Henkilökohtaisesti olen nyt irtautunut poliittisista väännöistä ja teen mielekästä työtä yritysten kanssa. Kunnanjohtajan lopputaipaleella tapahtuneista koukeroista ei jäänyt katkeruutta.

Heinonen viittaa puheissaan lähinnä oman kunnan alueella syntyneisiin erimielisyyksiin. Kuntaliitoksesta Porin kanssa hänellä ei ole pahaa sanottavaa.

– Se on mielestäni malliesimerkki kuntaliiton onnistumisesta. Kiitän silloisia porilaisia siitä, että he ryhtyivät heti hommiin, kun valtioneuvostosta tuli päätös pakkoliitosta. Kaikki sujui aikataulussa ja järjestyksessä.

Talous kuntoon yhteistuumin

Lavia ja Pori liittyivät yhteen vuoden alussa. Kokemukset tuoreen kaupungin toiminnasta ovat Pekka Heinosen mielestä positiivisia.

– En ole huomannut Laviassa elävänä tässä mitään huonoa. Palkasta jää pikkuisen enemmän käteen, kun kunnallisveroprosentti laski. Kiinteistövero nousi hieman, mutta kunnallisveron lasku ylittää tämän.

Heinonen ei odota, että muut kunnat ryhtyisivät suin päin liitoksiin, jos oma talous ja palvelut ovat vakaalla pohjalla. Lavian kannalta liitos oli hänen mukaansa kuitenkin taloudellisesti väistämätön ja toi mukanaan paljon hyvää.

– Pori otti meidät lämpimästi vastaan ja se ilahduttaa minua suuresti.

Lavian ja Porin kuntaliitos totutui valtioneuvoston pakkopäätöksellä. Pori ei olisi halunnut ottaa velkaista kriisikuntaa, ja lavialaiset olivat henkeen ja vereen Pori-liitosta vastaan. Heinonen itse kannatti Pori-liitosta, mikä johti kunnassa hänen erottamisvaatimuksiinsa.