Euroopan oma satelliitti laukaistaan – katso timelapse-videolta miten se valmisteltiin matkaan

Videolla Sentinel-2A-satelliitti kapsuloidaan raketin sisään ja asetetaan laukaisualustalleen. Ensi yönä raketti laukaistaan Ranskan Guayanassa, josta raketti vie satelliitin kiertoradalleen.

tiede
Sentinel 2 -sateliitti
Sentinel 2 -satelliitin kapsulointi ja valmistelu laukaisua varten.

Sentinel-2A:lla on korkearesoluutioiset kuvantamislaitteet ja infrapunasensorit, joilla se voi skannata maapallon pintaa 290 kilometrin leveydeltä ja tarjota ennennäkemättömiä näkymiä Maasta.

Kuvantamisilla on tarkoitus saada tietoa kasvillisuudesta, maaperästä ja vesialueista. Tietoa kasvillisuudesta tarvitaan esimerkiksi ruokaturvan parantamiseksi ilmaston muuttuessa. Satelliitin avulla voidaan muun muassa ennustaa satoja. Kasvillisuuden kasvun lisäksi Sentinel-2A:ta käytetään kartoittamaan muutoksia maankäytössä ja metsien määrissä.

Vesialueista saadaan tietoa veden määrästä ja laadusta, kuten vesistöjen saastuneisuudesta. Satelliitin lähettämät kuvat esimerkiksi tulivuorenpurkauksista tai maanjäristyalueista voivat antaa hätätilanteissa tietoa esimerkiksi siitä mihin kannattaa sijoittaa pakolaisleiri tai miten malaria todennäköisesti leviää.

– Vauvamme on nyt asetettu lähtötelineisiin, joista se voi aloittaa aikuiselämänsä ja tehdä sitä mitä se tehtiin tekemään: antaa uusi näkökulma maahamme ja kasvillisuuteemme, kuvailee ESA:n projektipäällikkö François Spoto.

Sentinel-2A-satelliittia on tehty kahdeksan vuoden ajan. Nyt se on laukaisuvalmiina Ranskan Guayanassa odottamassa ensi yönä tehtävää laukaisua. Satelliitti on Euroopan komission ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yhteishanke.

Sentinel-2A:ta seuraa Sentinel-2B, joka aiotaan lähettää avaruuteen vuonna 2016.