1. yle.fi
  2. Uutiset

Meripelastusseurat kaipaavat lisää vapaaehtoisia

Meripelastustoiminta voi olla elinikäinen harrastus, tai jopa elämäntapa. Vastuullisiin miehistötehtäviin pääsee heti täysi-ikäistyttyä, eikä yläikärajaa ole.

Kotimaan uutiset
Kemin Meripelastusseuran vene Hahtisaaren venesatamassa.
Antti Heikinmatti / Yle

Meripelastuseuroihin kaivataan lisää vapaaehtoisia meripelastajia.

Esimerkiksi Suomen pohjoisimmissa merellä toimivissa seuroissa Kemissä ja Torniossa on tällä hetkellä alun toistakymmentä aktiivijäsentä. Lisäväki olisi tarpeen, jotta päivystysvuorot eivät aina sattuisi yksille ja samoille jäsenille.

Vapaaehtoisia kaivataan toimintaan lisää, vaikka jäsenistön vaihtuvuus onkin meripelastusseuroissa hitaampaa kuin monessa muussa vapaaehtoistoiminnassa.

– Usein pienemmissä seuroissa riittää, kun vuosittain saadaan parikin uutta aktiivia seuraan. Meripelastustoiminnassa ei ole varsinaista yläikärajaa, ja tässä voikin olla mukana jopa kymmeniä vuosia, kertoo Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

– Kovin pienessä porukassa kuitenkin kesäajan päivystysvuorokaudet ja -viikonloput voivat käydä kuormittaviksi.

Tittelit pois, kuin saunassa ikään

Piiraisen mukaan harrastus sopii koulutustaustasta riippumatta kaikenikäisille. Mukana parin tuhannen aktiivin joukossa on monenlaisia ihmisiä yhteiskunnan kaikilta portailta.

– Meripelastustoiminta on vähän kuin saunan lauteet, että tittelit heitetään pois, Piirainen naurahtaa.

– Kahdeksantoistavuotiaasta lähtien voi päästä kurssit käytyään mukaan vastuulliseen miehistötoimintaan.

Piiraisen mukaan toistaiseksi Suomen Meripelastusseuran ja alueellisten seurojen toiminnan rahoitus on ollut pääosin Raha-automaattiyhdistyksen kontolla.

– Meidän noin 3,5 miljoonan euron budjetista 60 prosenttia tulee RAY:ltä.

Jatkon kannalta Piirainen pitää tärkeänä sitä, että trossi- ja vapaaehtoisjäseniä saataisiin seuroihin lisää, jotta selustaa voitaisiin turvattu myös rahapeliyhtiöiden mahdollisten muutosten varalta.

Trossi on eräänlainen kannatusjäsenyys, jonka maksamalla saa muun muassa käyttää tiettyjä Meripelastusseurojen maksullisia palveluja ilman erillistä korvausta.

Lue seuraavaksi