Ekstaasitilaston ykköskaupungissa käyttäjää on vaikea tunnistaa

THL:n jätevesitutkimuksessa Oulusta löytyi ylivoimaisesti eniten ekstaasijäämiä koko Suomessa. Ekstaasi ei ole huumeongelmaisten päihde vaan sen voimalla juhlivat myös niin sanotut nuhteettomat kansalaiset.

Kotimaa
Pallografiikka THL:n jätevesitilastosta
Oulussa käytettiin tutkimusviikolla yli kaksi kertaa enemmän ekstaasia per henkilö kuin HelsingissäYle

Oulusta löytyi ylivoimaisesti eniten ekstaasijäämiä THL:n tekemässä jätevesitutkimuksessa. Euroopan laajuisessa tutkimuksessa selvitettiin kaupunkien jätevesistä löytyneitä huumausainejäämiä. Koko Euroopassakin Oulu oli tilaston seitsemäntenä.

Oulun poliisi ei ylläty tuloksista. Heidän mukaansa on selvää, että Oulussa liikkuu ekstaasia. Ekstaasia valmistetaan Keski-Euroopassa ja sitä tulee Suomen markkinoille poliisin mukaan sieltä ja Baltian kautta. Rikoskomisario Jukka Nurmenniemi pohtii voisiko se, että Oulu on opiskelijakaupunki, jossa asuu paljon nuoria aikuisia vaikuttaa juuri ekstaasin suosioon kaupungissa. Ekstaasin käyttäjät eivät yleensä ole perinteisiä huumeongelmaisia.

– Yliopistokaupunki voisi vaikuttaa. Se on kuitenkin vain arvailua. Käyttäjäkunta on kuitenkin tällaista porukkaa, jolla ei ole ennestään rikostuomioita, Nurmenniemi kertoo.

THL:stä muistutetaan, että tutkimusotos on yksi viikko viime vuodelta ja Oulussa on voinut olla esimerkiksi juuri silloin suuri erä ekstaasia käytössä. Tutkimus osoittaa kuitenkin selvästi sen, että juuri ekstaasi on levinnyt myös Pohjois-Suomeen saakka. Toista niin kutsuttua bilehuumetta, kokaiinia löytyi vain pieniä määriä, enimmäkseen Etelä-Suomesta.

Helppo ja halpa huume

Oulun huumepiireissä kymmenen vuotta pyörinyt Lauri (nimi muutettu) on huomannut ekstaasin yleistymisen. Jopa kannabista tuntuu nykyään olevan vaikeampi löytää.

– Kymmenen vuotta sitten pilveä oli joka kulmalla ja MDMA:ta [ekstaasia] sai etsiä kirveen kanssa. Nyt se on toisin päin, Lauri selittää.

Laurin mukaan poliisin arvailu siitä, että ekstaasi olisi suosittua Oulussa siksi, että tämä on opiskelijakaupunki, on oikean suuntaista. Hänen mukaansa ekstaasia käyttävät opiskelijat, mutta myös valmistuneet ja niin sanottu parempi väki. Aineen suosiota lisää myös se, että se on suhteellisen helppo ja halpa huume. Moni pitää ekstaasia myös lievänä huumeena eikä sen käyttöä pidetä järin rikollisena.

Myös ekstaasiin liittyy silti omat vaaransa. Yliannostusvaaran lisäksi ongelma on usein se, että tableteista ei voi varmuudella tietää mitä ne sisältävät. Poliisi varoitteli markkinoilla olevista vaarallisista ekstaasitableteista viimeksi toukokuussa. Aineen käyttäminen alkoholin kanssa voi myös olla hengenvaarallista.

"Tavallisten ihmisten huume"

Tutkija Jussi Perälä Helsingin yliopistosta on tutkinut huumeiden käyttöä etenkin pääkaupunkiseudulla. Hän uskoo, että ekstaasin leviämiseen koko Suomeen on vaikuttanut muun muassa se, että sitä on ollut täällä tarjolla jo melko pitkään. Ainetta on ollut Helsingissä tarjolla jo 1990-luvulta.

Myös Perälän mukaan ekstaasin suosiota lisää sen helppous. Hänen mukaansa aine on lyönyt läpi niin sanottuna tavallisten ihmisten huumeena.

– Se on pilleri, siinä ei ole mitään myyttistä huumeiden käyttöä. Kun yhden pillerin ottaa sillä voi bailata koko illan, Perälä selittää.

Perälän mukaan ekstaasia käytetään nykyään myös bileiden ulkopuolella. Erilaisilla ekstaasiyhdisteillä on erilainen vaikutus.

– Esimerkiksi psykedeelistä ekstaasia saatetaan käyttää vaikka luontopiknikillä kavereiden kanssa, Perälä kertoo.

Oulun bilekulttuuri vaikuttaa

Laurin mukaan Oulussa ekstaasin käyttö liittyy kuitenkin selvästi bilettämiseen. Oulun vahva konemusiikkikulttuuri ja epäviralliset underground-bileet lisäävät ekstaasin kysyntää, Lauri uskoo.

– Bileissä käy paljon streittareita [päihteettömiä] ja esimerkiksi suonensisäisten käyttöä katsotaan pahalla. Ekstaasia siellä kuitenkin pyörii.

Ekstaasin käyttö on myös suhteellisen halpaa. Perälän mukaan illan annoksen saa Helsingissä 10-15 eurolla. Oulussa tabletin, jonka vaikutus kestää koko illan saa 20 eurolla, mikä voi lisätä aineen houkuttelevuutta esimerkiksi alkoholiin verrattuna.

Etelän kautta vai Ruotsin puolelta?

Kaikki huumeet eivät leviä pohjoiseen asti. Esimerkiksi kokaiinia käytetään enimmäkseen vain Etelä-Suomessa. Ekstaasia pohjoisesta kuitenkin löytyy. Tutkija Jussi Perälän mukaan tätä saattaa selittää osaltaan se, että ekstaasia tilataan jonkin verran netistä. Myös poliisin mukaan huumeita tilataan pohjoisessakin postipakettina kotiin.

Suurin osa aineista tullee kuitenkin muita reittejä. Laurin mukaan ekstaasia ei tule Ouluun pelkästään Etelä-Suomen kautta. Pohjois-Ruotsissa puhutaan olevan ekstaasitehdas, josta ainetta tuotaisiin tänne Haaparannan kautta. Poliisi ei kommentoi näitä huhuja.

Jutussa haastatellun Laurin nimi on muutettu.