Näppärä ukulele kulkee mukana ja soi rähmänäpinkin käsissä – katso video

Viime vuosina ukulelen alkeiskurssit ovat täyttyneet kiinnostuneista kokeilijoista. Pieni kitarasoitin taipuukin monenlaiseen musiikkiin Kotkan ruusu -tangosta Sibeliuksen Finlandia -hymniin. Läänintaiteilija, muusikko Jarmo Julkunen on jo pidempään soittanut monenkokoista ukulelea ja käynyt jopa opettamassa soittoa ja suomalaista musiikkia ulkomailla.

ilmiöt
useita erilaisia ukulele-kitaroita
Ville Välimäki / Yle
Tenori ukulele

Rytmikäs naputus ja ukulelen veikeä ääni täyttävät huoneen kun Jarmo Julkunen soittaa katkelman Kotkan ruusu –tangoa.

– Minua ovat aina kiinnostaneet erityyppiset kielisoittimet. Ukulele on erittäin rytminen soitin, mutta myös siinä määrin melodiasoitin kuin kitara tai mandoliini, hieman soittotyylistä riippuen, kertoo Jarmo Julkunen.

Sopraano ukulele

Ukulelen pieni koko tekee siitä myös hyvän matkasoittimen. Jarmo Julkunen oli kesäkuun alussa Lontoossa opettamassa ukulelen soittoa ja levittämässä suomalaista musiikkia maailmalla. Ukulelella taipuvat soitettaviksi niin vahat tangot kuin vaikka Sibeliuksen klassikotkin. Englannissa ukulelen soitto on hyvin suosittua.

– Ukulele on Lontoon suosituin harrastesoitin. Tunneilla puhuimme soittamisen lomassa paljon Suomesta ja suomalaisesta musiikista.

Kurssit ovat suosittuja

Viime syksynä Hämeenlinnan kirjastolla järjestettiin ukulelekurssi, joka oli suosittu. Myös muutamat Tampereella järjestetyt kurssit ovat olleet suosittuja. Voisi päätellä, että ukulele tekee Suomessa jonkinlaista esiintuloa.

– Kyllä kiinnostus ukulelea kohtaan on kasvanut ihan räjähdysmäisesti viimeisen viidentoista vuoden aikana. Minä näen siihen suurena syynä esimerkiksi suositut YouTube –videot. Lisäksi soitin on edullinen hankkia ja siihen helpoimpien sointujen opiskelu on helpompaa kuin kitaran.

Mies esittelee ukulele -kitaraa

Ukuleleen tutustumiseen on matala kynnys ja monet haluavatkin nimenomaan vain kokeilla soitinta ja Hämeenlinnan kirjastostahan saa vaikka lainattua sellaisen itselleen.

Toimittaja itsekin uskaltautui kokeilemaan ukulelea Jarmon opastuksella. Muutaman minuutin harjoittelun jälkeen soitto jo sujui – kuulostaako se edes Finlandia-hymniltä?

Tenori ukulele