Näkökulma: Guggenheim vetää vesiperän

Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailu ratkeaa tänään tiistaina. Juuri nyt näyttää epätodennäköiseltä, että Helsinkiin nousisi lähivuosina Guggenheimin taidemuseo, kirjoittaa Ylen kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

kulttuuri
Jonni Aromaa

Käsi ylös, kuinka moni Suomessa uskoo, että Helsinkiin rakennetaan Guggenheimin taidemuseo tällä hallituskaudella. Kansalaisille on luettu tämän tästä talouden madonlukuja, ja vielä on epäselvää, miten kaikki uuden hallituksen leikkaukset lopulta iskevät meihin. Amerikkalaissäätiön museo voi nousta Suomeen vain valtion tuella, ja en heti muista, miten moni poliitikko olisi heilutellut innoissaan synkkien talousnäkymien keskellä Guggenheim-korttia.

Kansainvälisesti tunnettuun museobrändiin perustuva kohde toisi suoria ja välillisiä tuloja pääkaupunkiseudulle, mutta onko tämä se tulevaisuuden hanke, johon yhteiskunnan pitäisi sijoittaa? Helsingin kaupunki tekee yhä omaa selvitystään mahdollisen Guggenheimin taidemuseon taloudellisista vaikutuksista amerikkalaissäätiön esittämien lukujen rinnalle.

Jo pian hankkeen käynnistämisen jälkeen kävi selväksi, että Suomi ja sen taidekentän dynaamisuus yllättivät amerikkalaiset. Guggenheim Helsingille syntyi nopeasti vastaliike, nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki, joka halusi esittää, mitä mahdolliseen Guggenheimin taidemuseoon uppoavilla miljoonilla voisi tehdä Suomessa kotimaisin voimin. Kun organisaatio perustettiin pari vuotta sitten, taustalla hääräsi myös Valtion taidemuseon entinen ylijohtaja Tuula Arkio, joka on johtanut myös Kiasmaa.

Myöhäsyntyisesti Suomeen tutustunut Guggenheimin säätiön johto on kiertänyt lämpimikseen myös maakuntia ja yrittänyt tehdä Helsinkiin kaavaillusta taidemuseostaan koko kansan hanketta. Reitti on ollut aika lailla sama kuin silloin, kun Helsingistä leivottiin maailman design-pääkaupunkia, ja hankkeelle haettiin tukea pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Itselleni on jäänyt epäselväksi, miten vilpittömän vastaanoton amerikkalaisseurue on saanut Suomen kasvukeskuksissa, mutta ehkä se selviää jonain päivänä savolaisilla saunan lauteilla.

Guggenheim Helsingin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ratkeaa tänään tiistaina. Uusseelantilaisen Mark Wigleyn johtama tuomaristo kertoo, mikä kuudesta finalistista on voittaja. Wigley on newyorkilaisen Columbian yliopiston arkkitehtuurin, suunnittelun ja rakennusperinnön professori ja Guggenheimin säätiön lähipiiriläinen. On siis odotettavissa, että arkkitehtuurikilpailun voittaja miellyttää myös amerikkalaissäätiötä.

On muuten kiinnostavaa, että itse kilpailusta ja sen finalisteista on käyty Suomessa melko vähän keskustelua. Ehkä se viriää vasta tänään, kun käy ilmi, millainen kohde on ehdolla arkkitehtuurikilpailulle varatulle tontille Helsingin Eteläsatamassa. Ainakin kisan voittaja saa mittavan sulan hattuunsa, sillä Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailuun tuli yli 1 700 ehdotusta.

Museohankkeelta puuttuu kuitenkin yhä rahoitus eikä mitään päätöstä koko museon rakentamisesta ole vielä edes tehty. Maailmalla järjestetään tämän tästä kansainvälisiä arkkitehtuurikilpailuja, jotka eivät koskaan johda rakentamiseen.

Nähtäväksi jää, päätyykö Guggenheimin Helsingin-museon pienoismalli muistoksi amerikkalaissäätiön ristiretkestä Suomeen vai ovatko säätiön nokkamiehet jonain päivänä ottamassa kutsuvieraita vastaan tuliterässä museossaan Helsingin Eteläsatamassa.

Juuri nyt se näyttää epätodennäköiseltä.