Ijahis Idja -festivaalin ohjelma on julkaistu – Lavalla Fjällgren, Wimme, Mingá

Ijahis Idja – alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien ohjelma on nyt julkaistu. Tapahtuman teema tänä vuonna on Vilda duoddarat (suom. Villit tunturit). Teeman tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Enontekiön ja muun länsipuolen joikuperinnettä sekä uudempaa saamelaismusiikkia.

Sápmi
Jon Henrik Fjällgren
Ijahis idja

Ijahis Idja – alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien ohjelma on nyt julkaistu. Festivaali järjestetään 13.-16.8 Inarissa kulttuurikeskus Sajoksen pihalla ja auditoriassa. Sen lisäksi saamelaismuseo Siidassa järjestetään musiikkiseminaari ja klubi-illat järjestetään Hotelli Kultahovilla ja PaPaNassa.

Tämän vuotisen Ijahis Idjan –festivaalin pääesiintyjä on ruotsinsaamelainen Jon-Henrik Fjällgren, joka esiintyy yhtyeineen Sajoksen auditoriossa perjantai-iltana 14.8. Fjällgren voitti viime vuonna Ruotsin Talent-kilpailun, Talang Sverigen josta hän tuli suuren yleisön tietoisuuteen. Tänä keväänä hänen albuminsa Goeksegh (Jag är fri) myi kultaa Ruotsissa. Fjällgren esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa Ijahis Idja –festivaalissa.

Perjantaipäivän päättää Johtti-klubi. Musiikista vastaavat Juoigiid Searvi ja UMK-kilpailusta tutut Hilda Länsman ja DJ Eeverest.

Lauantaina kuuluu joiku

Lauantaipäivä alkaa musiikkiseminaarilla saamelaismuseo Siidassa. Seminaarin teemana on Vilda duoddarat (suom. Villit tunturit) ja siellä tutustutaan läntisen ja erityisesti Enontekiön alueen musiikkiperinteeseen ja artisteihin. Seminaarin puheenvuorot käsittelevät joikuperinnettä, joiun tarkoitusta sekä joiun esittämistä perinteisesti ja modernilla tavalla.

Lauantaina musiikkitarjonnassa on ensimmäisenä Sajoksen auditoriossa Arvvas-yhtyeen konsertti. Auditoriokonsertin jälkeen alkaa Ijahis idjan pääkonsertti Sajoksen pihalla. Konsertissa esiintyvät Wimme, norjansaamelainen joikaaja Elle Márjá Eira yhtyeineen ja Iŋgá-Máret Gaup-Juuson uusi yhtye Mingá.

Sen lisäksi teeman mukaisesti kuullaan joikaajia eripuolilta saamelaisaluetta. Joikaajia tulee muun muassa Juoigiid Searvi -yhdistyksestä. Illan viimeiset esiintyjät ovat rock-yhyeet Mollet ja SomBy. Sen jälkeen ilta jatkuu vielä PaPaNassa festivaaliklubilla missä soittaa DJ Eeverest.

Lasten- ja nuorten päivät torstaina ja perjantaina

Koko tapahtuma alkaa torstaina 13.8 kulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa, Ima Aikio-Arianaick CD:n ”Ima Mánážat” (suom: Iman lapsoset) julkaisukonsertilla. Perjantaina lasten- ja nuorten päivä alkaa samaisella konsertilla. Konsertin lisäksi perjantaiaamuna auditoriossa näytetään lyhytelokuvia ja animaatioita. Ijahis ija násttážat –nuorten konsertissa esiintyy lasten ja nuorten omien ryhmät sekä rock-yhtye SomBy.

Ijahis Idja -festivaalin järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta, Taiteen edistämiskeskuksen lapin toimipiste, Yle Sápmi, Ravintola Lyeme ja Hotelli Kultahovi