1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Airbnb:n suosio kasvaa – yksistään Tampereella kohteita on jo yli sata

Riikka Kangasmäki majoittaa ihmisiä omakotitalonsa yläkerrassa. Hän on kokenut palvelun turvalliseksi. Kahden vuoden aikana pyyhkeitä on kadonnut vain muutama.

Yli 1000 suomalaista vuokraa asuntojaan ja huoneitaan Airbnb:n välityksellä. Suurin osa asunnoista sijaitsee Helsingissä. Kuva: Airbnb.com / Yle Uutisgrafiikka

Tamperelainen Riikka Kangasmäki majoittaa ihmisiä Airbnb-palvelun kautta. Hän on pitänyt Airbnb:n nettisivulla profiilia kahden vuoden ajan. Hänen mukaansa palvelu on osoittautunut turvalliseksi. Kahden vuoden aikana Kangasmäki on menettänyt laskujensa mukaan vain yhden tai kaksi pyyhettä.

– Se on aika pientä, Kangasmäki sanoo.

Airbnb on Yhdysvalloissa kehitetty nettisivu, jonka kautta ihmiset voivat tilapäisesti vuokrata osan asunnostaan tai koko asuntonsa.

Kangasmäki luottaa Airbnb:hen niin paljon, että hän varasi sitä kautta majoituksen myös omalle Italian-matkalleen.

– Hotellit ovat kalliita. Airbnb on huomattavasti halvempi vaihtoehto, jos haluaa itse kokata tai haluaa oman rauhan, Kangasmäki sanoo.

Kangasmäen majoituskohde on puutalo Tampereen Petsamossa. Kohteet ovat kuitenkin useimmiten keskustan kerrostaloasuntoja.

Kangasmäki aloitti oman majoittamisensa yhden kesän mittaisella kokeilulla. Hyvän kokemuksen myötä hän päätti jatkaa majoittamista vuoden ympäri.

Sivusto toimii luottamuksen varassa

Airbnb:ssä olennaista on majoittajan ja vieraan välinen luottamus. On helpompi luottaa sellaiseen ihmiseen, josta muut ovat kirjoittaneet myönteisiä arvosteluja.

Sekä koteja että vieraita arvostellaan nettisivulla. Negatiivisen arvion saanut vieras voi jäädä ilman seuraavaa majapaikkaa. Arviot kannustavat vieraita siisteyteen.

Hyvät arviot eivät kuitenkaan yksistään riitä. Myös kotien varustelutason on oltava kohdallaan.

Majoittajat kertovat ilmoituksissaan, kuinka monta vuodepaikkaa on tarjolla. Lisäksi kerrotaan, onko pyyhkeitä, hygieniatarpeita, hiustenkuivaajaa tai pesukonetta, tai onko tarjolla aamiaista.

Kangasmäeltä on kysytty esimerkiksi sitä, onko hänellä isoa spagettikattilaa, hiustenkuivaajaa tai peiliä.

Kangasmäen omakotitalon yläkerta on niin suosittu, että hänen luonaan on jatkuvasti vierasta porukkaa. Eikö se häiritse?

– Asun alakerrassa yksin. On ihanaa, että täällä on joku, hän sanoo.

Perinteinen hotelliala on Airbnb:n kasvusta huolissaan, sillä palvelun pelätään vievän hotellien asiakkaita.

Airbnb:n suosio kasvaa Suomessa voimakkaasti. Esimerkiksi Tampereella on tarjolla jo yli sata majoituspaikkaa.