1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Humppafestivaalit herätetään henkiin rohkeasti: "Kaikki musiikki on humppaa"

Lappeenrannan humppafestivaalit hullaannuttivat kansaa 70-luvulla. Ensi viikonloppuna humpataan perinteisen haitarin lisäksi muun muassa Redraman tahtiin.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Lappeenrannan humppafestivaalit olivat humppakansan suosiossa 70-luvulla. Vuosien tauon jälkeen humppa herätetään henkiin viikonloppuna Humppaa & Skumppaa -festivaaleilla. Ohjelmistoon on haluttu perinteisen humpan lisäksi myös uudempaa musiikkia.

Humppaa soitettiin tavalliselle kansalle

Humppafestivaalien järjestäjän Sari Kaasinen ei ole tarkoituksella tutustunut Lappeenrannan humppafestivaalien historiaan muuta kuin pintapuolisesti. Hän haluaa järjestää Humppaa & Skumppaa -festivaalit vailla historian taakkaa. Humpan suosion hän ymmärtää hyvin.

– Se on nimenomaan kansan musiikkia. Sanat ovat lähellä ihmistä. Niissä on luontokuvausta ja suurta tunnetta. Lisäksi humpata voi millä tyylillä tai tavalla tahansa.

Uudistusten lisäksi ohjelmistossa on myös entisen humpanvastustajan Matti J.Kurosen vetämä Humppamuistelut-tilaisuus. Tilaisuuteen saa tulla kuka vaan kertomaan humppamuistojaan.

Räppi menee humpasta

Humppafestivaalien ohjelmistossa ei ole pelkkää humppaa. Perinteisen humpan ystävät saattavat ihmetellä esimerkiksi räppäri Redraman valintaa esiintyjäksi. Sari Kaasisen mukaan humppa pitää sisällään monenlaista musiikkia.

– Kaikki musiikki on humppaa tänä päivänä. Musiikillisia rajoja on yhä vähemmän ja Redrama on tämän päivän populaarimusiikkia, sanoo Kaasinen.

Tapahtumaan kuuluu myös uusi Lappeenranta-humppa, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Sari Kaasinen yhteistyössä Seppo Äikään kanssa. Humpan nimi saatiin kilpailun avulla.

– Talven aikana syntyi melodia humppaan. Humppa jäi kuitenkin ilman nimeä, joten järjestimme Facebookissa kilpailun nimestä. Voittajaksi valikoitui "Jälleen täällä", joka kuvastaa hyvin myös tätä tapahtumaa.