Bioenergiakeskus ja raskasliikenne vauhdittamaan moottoritieliittymää Hattulan Merveen

Raskaan rekkaliikenteen jyräys olisi liikaa Parolan taajamalle. Hattulan kunta haluaakin taas tieviranomaisten kanssa neuvoteltuja Merven elinkeinoalueen liittymästä omalla liittymällä Helsinki - Hämeenlinna - Tampere moottoritielle. Toteutuessaan liittymä olisi bioenergiakeskuksen selkein sisäänveto Hattulaan. Suurhankkeiden varmisrtaminen saattaa vaatia Hattulassa yllätysosaamistakin.

Kotimaa
Leopard-panssarivaunu kolmosmoottoritien kupeessa Parolassa
Parolan panssariliittymän lisäksi Hattulaan tarvitaan Merven elinkeinoliittymä raskaalle liikenteelleTimo Leponiemi / Yle

Hattulan kunnassa ollaan sekä mielissään, että hieman huolissaan Merven elinkeinoalueen mahdollisesta kasvusta. Juhannuksen 2015 alla Helsingin Energia Helen linjasi tulevaisuuttaan siten, että kivihiilestä luovutaan ja siirrytään uusiutuviin energiatuotantomuotoihin. Myös Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa on lupaus siirtymisestä bioenergiaan ja nopeahkolla tahdilla.

Hattulalle mahdollisuus tuottaa Helsingille puusta pellettejä on suuri kysymys. Merveen on suunniteltu ja valmisteltu bioenergiakeskusta jo kolme neljä vuotta, vaikka varmuutta Suomen energiapolitiikan vihertymisestä ja julkisesta tuesta uusituvalle bioenergialle ei ole ollutkaan. Bioenergiakeskus on kunnalle suuri mahdollisuus. Samalla keskuksen toiminnan ja tulevan liikenteenkin on oltava hyväksyttäviä ja asutusta ja muuta elämää häiritsemättömiä.

Parolan taajama on niin tiivis ja vilkas alue, että sinne ei rekkaliikennettä voi ohjat

Kari Ventola

a

Hattulaan Merveen onkin saatava elinkeino- ja energiantuotantoaluetta varten oma liittymä moottoritielle, painottaa Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (KOK.) lyhyesti lähtökohtia.

– Liittymän saanti Helsinki - Tampere moottoritielle on avain, jotta asiat lähtevät rullaamaan Mervessä, linjaa Ventola.

Uusia liittymiä on vaikea saada moottoritielle

Hattulan kunta ja Hämeen liitto ovat neuvotelleet moottoritieliittymästä jo pari kolme vuotta alueesta vastaavan liikenneviranomaisen Uudenmaan ely-keskuksen kanssa. Uudenmaan ely on ollut moottoritien suhteen hieman kitsas ja varovainen myöntämään uusia liittymiä, Riihimäen Herajoelle Valiota varten sellainen on hyväksytty, mutta Hämeenlinnan Tiiriön keskuksen pohjoispuolelle aiotulle ns. Sunny Car Centerin alueelle ely ei liittymään antanut.

Parolan taajaman pohjoispuolella oleva Merven elinkeinoalue kuitenkin voisi valtion tieviranomaisen hyväksynnän saada.

– Parolan taajama on niin tiivis ja vilkas alue, että sinne ei rekkaliikennettä voi ohjata, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola.

Ventolan mukaan liittymäasia on parhaillaan virkamiesvalmistelussa niin Hattulassa kuin ely-keskuksessakin. Ratkaisuja odotetaan asiassa vuoden 2015 loppupuolella. Myös Hattulan oma kaava- ja tekninen suunnittelu Merven elinkeinoalueen osalta tähtäävät vuoden 2015 lopulle.

Biorenergian ja Merven liittymän osaaminen varmistetaan jatkajille Hattulassa

Hattulan poliittinen johto, etenkin Ventolan johtama kunnanhallitus sai Merven osalta vaikeusasteita moninkertaisesti lisää kun niin Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö että Hattulan teknisen toimenjohtaja ovat lähdössä Hattulasta. Rämö Lempäälän kunnanjohtajaksi ja Janne Teeriaho Keuruun kunnan teknisen toimenjohtajaksi.

Kunnanhallitus onkin asian takia valmistellut varasuunnitelman, jossa virkamiestyön yhteydet ja tulokset siirretään turvallisesti jatkajille. Yksityiskohtia kunnanhallituksen hiljaisen tiedon ja yhteyksien siirtosuunnittelmasta kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola ei halua paljastaa. Yle Häme heittää esille kuitenkin yhden mahdollisuuden asiassa.

Liittymän saanti Helsinki - Tampere moottoritielle on avain, jotta asiat lähtevät rullaamaan Mervessä

Kari Ventola

Hattulan kunnanjohtajana oli kuitenkin ennen Heidi Rämöä monipuolinen kuntavaikuttaja Martti Pura. Pura on ollut kunnaniohtajan työstään Hattulassa eläkkeellä pian kolme vuotta, mutta. Tilapäisenä Tammelan kunnanjohtajana Martti Pura oli eläkkeellä olleessankin vuonna 2014: tammelalaiset pyysivät Puraa vt. kunnanohtajakseen tasan vuosi sitten alkukesästä 2014.

Hattulan kunnan asiatkin voisivat Martti Puralla olla Yle Hämeen arvion mukaan hyvässä muistissa. Etenkin kun Pura on ollut aikanaan itse laittamassa liikkelle Hattulan Merven bioenergia-ajatuksiakin.