Yhä useampi syyrialainen pyrkii Suomeen itärajan kautta

Suomen puolelle pyrkivien syyrialaisten määrän arvioidaan olevan nousussa. Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan Venäjän puolella on otettu kiinni ihmisiä, joiden tarkoitus on ollut tulla EU:n alueelle.

Kotimaa
Rajanylittäjiä Niiralan raja-asemalla.
Luvattomia rajanylityksiä on tapahtunut esimerkiksi Niiralan rajanylityspaikan läheisyydessä, Kiteellä.Heikki Haapalainen / Yle

Syyrian vaikea tilanne heijastuu myös Suomen rajoille.

Tohmajärven Niiralan rajanylittäjien Facebook -ryhmässä kerrotaan, että itärajan takana, Sortavalan lähistöllä, on otettu kiinni useita syyrialaisia, joiden tarkoitus oli tulla Suomeen.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen kertoo, että he ovat hyvinkin tietoisia tilanteesta.

– Syyrialaisten määrä Venäjän puolella on pienessä nousussa.

Vuosien ajan Suomen rajoille on pysäytetty Venäjän puolella eniten afrikkalaisia ja Lähi-Idästä tulleita. Viime aikoina syyrialaisten määrä on kasvanut.

– Kuitenkin maastorajoja selkeämmin asia koskee erityisesti sisärajoja, ja se näkyy satamissa, Matilainen toteaa.

Kesällä riskitaso nousee

Esimerkiksi joulukuussa kolme syyrialaista miestä ylitti itärajan luvattomasti Kiteellä. Miehet ovat kertoneet tulleensa Kangasjärven yli kovan pakkasen aikaan.

Riski täytyy tunnistaa.

Erkki Matilainen

Kesäkuun alussa kaksi miestä ylitti rajan luvattomasti Kiteellä. Paperittomien miesten epäillään olevan Syyriasta.

Kesällä niin sanottu riskitaso luvattomiin rajanylityksiin on suurempi. Yksinkertaisesti raja on helpompi ylittää, kun lunta ja pakkasta ei ole.

– Riski täytyy tunnistaa. Esimerkiksi maastorajoilla partio- ja ilma-alusvalvontaa sekä teknistä valvontaa kohdennetaan kyseisten riskianalyysien perusteella, tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen sanoo.

"Rajavalvonnan on oltava uskottavalla tasolla"

Venäjän rajavartiat ottavat kiinni Suomeen tulijoita vuosittain noin 200 – 300.

– Venäläisvalvonnan läpi pääsee arviolta 10 prosenttia eli Suomen ja Venäjän rajan ylittää siis luvatta 20 – 30 henkilöä vuodessa, joko maastoteitse tai rajaliikenteen seassa.

Venäläisvalvonnan läpi pääsee arviolta 10 prosenttia.

Erkki Matilainen

Jos niin sanottuja onnistumisia tulisi enemmän, syntyisi kuva helposta maahanpääsystä, joka puolestaan toisi lisää luvattomia rajanylittäjiä.

Tästä syystä Rajavartiolaitos uskoo, että valvonnan ja yhteistyön on oltava ennalta estävästi kunnossa molemmin puolin rajaa.

– Laittoman maahantulon potentiaalista johtuen Suomen rajavalvonnan on oltava uskottavalla tasolla, Matilainen sanoo.

Rajavartiolaitokselta arvioidaan, että Välimeren maista tullaan kylmään Pohjolaan turvapaikan ohella myös paremman elämän perässä. Lisäksi on huomattu, että eri kansalaisuuksien isot yhteisöt ovat vetovoimaisia.

Tuhansien kilometrien päästä halutaan hakeutua maihin, joissa on runsaasti oman maalaisia.