Harry Potterin kotitonttu Dobbylle sävellettiin urkukonsertti Kallion kirkkoon

Urkuri Martti Laitinen tilasi säveltäjä Markus Virtaselta urkukappaleen soitettavaksi Kallion kirkossa. Laitiselle oli täysi yllätys, että säveltäjä valitsi aiheen, joka liittyy Harry Potteriin.

Kotimaa
Kallion kirkossa

Säveltäjä Markus Virtanen luki Harry Potter kirjasarjan noin vuosi sitten ja vaikuttui kirjan kotitonttu Dobby hahmosta. Tontun kohtalo kosketti Virtasta niin syvästi, että hän päätti palata tähän surulliseen hahmoon vielä jossain vaiheessa. Tilaisuus tarjoutui hyvinkin pian, kun urkuri Martti Laitinen tilasi kappaleen Markus Virtaselta soitettavaksi kantaesityksenä Kallion kirkkossa kesäkuussa 2015.

Laitinen antoi Virtaselle vapaat kädet sävellyksen suhteen ja aluksi teoksen tilanneelle urkurille oli täysi yllätys, että Virtanen valitsi aiheen, joka liittyy Harry Potteriin. –Ilahduin tietenkin. Tämä on mielenkiintoista, koska tämä on varmasti maailman ensimmäinen Harry Potter aiheinen urkukappale, toteaa urkuri Martti Laitinen ensireaktiostaan.

Sävellystä oli hieman ahdistava tehdä

Markus Virtanen sävelsi urkukappaletta tänä keväänä ja neljän seinän sisälle lukkiutuminen murheellista sävellystä tehden oli välillä hieman ahdistavaa. Kokonaisuudessaan sävellysprojekti oli kuitenkin hyvä kokemus ja tuntui hienolta tehdä tribuutti vapaalle kotitontulle, Virtanen kertoo. Vaikka Virtanen on tehnyt ennenkin urkumusiikkia, ei hän ole aikaisemmin tehnyt niin sanottua fanfiction musiikkia, joka tämä kyseinen Dobbylle tehty urkusävellys on. Tyypillisesti fanfiction on kirjoituksia tai piirustuksia, ei niinkään urkumusiikkia.

Sävellys lähetetään J.K Rowlingille

Dobbylle tehty urkusävellys on tarkoitus lähettää Harry Potter kirjasarjan luojalle J.K Rowlingille, kun kappale saadaan nauhoitettua. –Käsittääkseni hän on suhtautunut aika myönteisesti fanien tuotoksiin, Virtanen toteaa.

Sävellys kantaesitetään maanantaina 22.06 Helsingissä Kallion kirkossa klo 19.00. Konserttiin on vapaa pääsy.