Hellerajaa hätyyteltiin Lapissa – hirmuhelteet jäävät Venäjälle

Maanantai on ollut monin paikoin ensimmäinen rehellinen kesäpäivä. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa päivää on vietetty leppeässä lämmössä. Maan korkein lämpötila on mitattu Torniossa, jossa elohopea on kohonnut tähän mennessä 24,2 asteeseen.

Kotimaa
Miro, Hanna ja Riina Nevala Rovaniemen Salmijärven uimarannalla
Maanantaina myös Rovaniemen uimarannat heräsivät eloon pitkän talven ja kolean alkukesän jälkeen. Salmijärven rannalla kesäpäivää viettivät Miro, Hanna ja Riina Nevala. Tapio Räihä / Yle

Uusi viikko alkoi Suomessa ja erityisesti maan pohjois- ja itäosissa kesäisenä. Lämpömittareiden lukemat hätyyttelevät paikoin jo hellerajaa.

Maan lämpimin paikka on tänään maanantaina Tornio, jossa on mitattu ylimmillään 24,2 asteen lämpötila. Lämpimän ilmamassan raja kulkee tällä hetkellä Lappeenranta–Jyväskylä–Kokkola -akselilla, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteenlaitokselta.

Rovaniemelläkin elohopea on kivunnut jo 23,5 asteeseen. Lämpö on löytänyt myös Itä- ja Pohjois-Lappiin: Kemijärvellä ja Sallassa kesäpäivää on vietetty liki 23 asteen lämmössä, Inarissa on mitattu ylimmillään 21,3 astetta ja Utsjoella maanantain lämpötilat ovat pyörineet kahdenkymmenen asteen tuntumassa.

Auringonpaiste ja lämmin sää ovat herättäneet horroksesta myös uimarannat (siirryt toiseen palveluun) ja matonpesupaikat (siirryt toiseen palveluun)Lapissa saakka.

Hirmuhelteet pysyttelevät idässä

Hellerajaa ei vielä ole päästy rikkomaan. 25 asteen yli päästään tuskin lähipäivinäkään, vaikka Ilmatieteenlaitoksen mukaan lämpöä piisaa myös huomenna ja ylihuomenna.

Suomen kolean alkukesän syypää löytyy päivystävän meteorologin mukaan lännestä: Atlantin suunnan keväinen matalapainetoiminta on jatkunut yllättävän voimakkaana kesään saakka ja siksi takkeja on saanut vetää päälle viime päiviin asti.

Idässä sen sijaan olisi lämmintä: Suomen leveyksillä Venäjällä vietetään kesää nytkin jopa yli 30 asteen hellelukemissa. Meillä kesäkuumia saadaan edelleen odotella, sillä varsinaisia helteitä ei meteorologi Hannu Vallan mukaan ole vielä näköpiirissä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus