1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Venäläiskapellimestari johtamaan Berliinin Filharmonikoita

Venäläinen Kirill Petrenko on valittu maailmankuulun Berliinin Filharmonikoiden uudeksi ylikapellimestariksi. Petrenko seuraa tehtävässä Lontoon Sinfoniaorkesterin johtoon siirtyvää Sir Simon Rattlea. Berliinin Filharmonikoilla on poikkeuksellinen tapa valita ylikapellimestarinsa, sillä päätösvalta on soittajilla.

Kirill Petrenko Kuva: Wilfried Hösl / AFP

– Olemme erittäin iloisia siitä, että Kirill Petrenko on hyväksynyt valintamme ja suostuu ylikapellimestariksemme. Odotamme yhteistä musiikillista tulevaisuutta luottavaisin mielin, kertoivat orkesterin jäsenet Ulrich Knörzer ja Peter Riegelbauer sunnuntaina järjestetyn ylikapellimestariäänestyksen jälkeen.

Berliinin Filharmonikoilla on ainutlaatuinen tapa valita ylikapellimestarinsa, sillä orkesterin soittajilla on täysi valta päättää johtajastaan. Sen paremmin orkesterin taiteellisella johtajalla, pääjohtajalla kuin Berliinin kulttuuriministerilläkään ei ole veto-oikeutta päätökseen.

Sir Simon Rattlelle haettiin seuraajaa jo kuusi viikkoa sitten. Tuolloin 124-jäseninen orkesteri ei kuitenkaan saanut päätöstä aikaiseksi, vaikka kokousti peräti 11 tuntia. Toisella yrittämällä tärppäsi, eikä aikaakaan kulunut kuin kolme tuntia. Orkesterin tiedotteen mukaan suuri enemmistö soittajista kannatti Petrenkon valintaa uudeksi ylikapellimestariksi.

– Sanat eivät riitä kuvailemaan tunteitani. Ymmärrän vastuun ja odotukset, jotka tehtävä tuo mukanaan ja teen kaikkeni, jotta olisin tämän ainutlaatuisen orkesterin arvoinen, kuvaili Kirill Petrenko tunteitaan valinnan jälkeen.

Petrenko aloittanee tehtävässä vuoden 2018 lopulla. Hän on tällä hetkellä Baijerin valtionoopperan musiikillinen johtaja ja työsopimus on voimassa vuoteen 2018. Sir Simon Rattle siirtyy Berliinistä Lontooseen saman vuoden elokuussa.

43-vuotias Kirill Petrenko on venäläissyntyinen, mutta muutti 18-vuotiaana viulisti-isänsä ja muun perheensä kanssa Itävaltaan. Hän on opiskellut pianonsoittoa sekä orkesterin johtamista ja työskennellyt useiden itävaltalaisten ja saksalaisten orkesterien kanssa.

Berliinin Filharmonikot on yksi maailman arvostetuimmista orkestereista. Orkesterin kenties tunnetuin ylikapellimestari on Herbert von Karajan, joka johti Filharmonikkoja peräti 35 vuotta.