yle.fi-etusivu

Helsinki sulkee trooppisen puutarhansa Viikissä

Helsingin kaupunginhallitus antoi maanantaina Gardenian trooppiselle puutarhalle kuoliniskun. Kaupungin valtaosin omistama Gardenia ajetaan alas vuoden 2016 alussa.

Kotimaa
Työntekijä trooppisessa talvipuutarhassa.
Gardenia oli yksi Helsingin kulttuurikaupunkivuoden isoita hankkeista. Nyt se suljetaan.Tuomas Keränen / Yle

Kolme peräkkäistä tappiollista vuotta oli liikaa Helsingin kaupunginhallitukselle, joka yhden soraäänen saattelemana hyväksyi Gardenian alasajon. Gardenian viherkeskus lopettaa toimintansa vuoden 2016 alussa.

RKP:n edustaja vaati kaupunginhallituksessa asian palauttamista uudelleen valmisteluun, mutta ei saanut ehdotukselleen tukea muilta kaupunginhallituksen jäseniltä.

Gardenia teki tappiota toissa vuonna noin 145 000 euroa, viime vuonna noin 200 000 euroa ja tämän vuoden ennuste lupaa miinusta liki 250 000 euroa. Eikä valoa tunnelin päässä ainakaan kaupungin edustajien mukaan näkynyt.

Helsinki itse vähensi Gardenian käyttöä

Gardenia oli yksi Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeista. Se avasi ovensa 14 vuotta sitten. Alkuvuosina opetus- ja rakennusvirasto sekä ympäristökeskus käyttivät Gardeniaa osana luontokoulutoimintaa. Säästöjen ja leikkausten jälkeen toiminta on vähentynyt eikä uutta toimintaa ole tullut tilalle.

Gardenian kävijämittari kertoo noin 135 000 vuosittaisesta kävijästä, joista 50 000 on maksavaa. Helsinki omistaa 90% ja Helsingin yliopisto 10% Gardenian osakkeista. Myös kiinteistö on Helsingin ja yliopiston yhteinen.

Kiinteistö myyntiin

Tavoitteena on etsiä Gardenialle uutta käyttöä tai sitten myydä se soveltuvin osin. Tontille puuhataan myös uutta kaavamuutosta.

Facebookissa toimiva ryhmä Operaatio Gardenia pitää Gardenian lopettamispäätöstä hyvän hallintotavan vastaisena ja aikoo siksi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Moitteita saa muun muassa asioiden salaaminen päätöksenteossa.