1. yle.fi
  2. Uutiset

Romaniasta löydetty leukaluu paljasti: Yhteys neandertalilaisiin luultua myöhäisempi

Tutkijoiden mukaan noin 40 000 vuotta sitten eläneen miehen leukaluu sisältää enemmän neandertalinihmisen DNA:ta kuin mikään muu tutkittu nykyihmisen jäännös.

Ulkomaat
DNA-näyte otettiin noin 40 000 vuotta sitten eläneen miehen leukaluusta.
DNA-näyte otettiin noin 40 000 vuotta sitten eläneen miehen leukaluusta.MPI f. Evolutionary Anthropology / Pääbo

Tuoreen tutkimuksen mukaan Romaniasta löydetty leukaluu osoittaa, että nykyihmiset ja neandertalinihmiset ovat risteytyneet tuhansia vuosia lähempänä nykyaikaa kuin tähän asti on luultu.

Leukaluu kuului tutkijoiden mukaan arviolta 40 000 vuotta sitten eläneelle miehelle ja se sisältää 6–9 prosenttia neandertalinihmisen DNA:ta, enemmän kuin mikään muu toistaiseksi tutkittu nykyihmisen luulöytö.

– Näytämme, että... neandertalilainen esivanhempi oli sukupuussa vain 4–6 sukupolven päässä, tutkimusta johtanut Svante Pääbo sanoi uutistoimisto Reutersille. Pääbo johtaa saksalaisen Max Planck -instituutin antropologisen genetiikan osastoa.

Nykyihmiset ja neandertalilaiset risteytyivät myös Euroopassa

Jo aiemmin on tiedetty, että nykyihmiset ja neandertalilaiset risteytyivät ja saivat lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä. Muinaisten ihmisten DNA:ta pitkään tutkinut Pääbo arvioi kesäkuussa Ylen haastattelussa, että kaikilla maailman ihmisillä Saharan eteläpuolisia kansoja lukuun ottamatta on pari–kolme prosenttia neandertalilaisilta periytyvää DNA:ta.

Tähän saakka on kuitenkin arveltu, että nykyihmisten ja neandertalilaisten risteytymistä tapahtui vain Lähi-idässä noin 50 000–60 000 vuotta sitten.

Romaniasta löydetyn leukaluun DNA osoittaa, että risteytymistä tapahtui myös Euroopassa, Pääbo sanoi Reutersille. Nykyihmisten arvioidaan vaeltaneen Eurooppaan suunnilleen 43 000 vuotta sitten.

Kuolivatko varhaiset muuttajat sukupuuttoon?

Geneettisen analyysin perusteella Romaniassa elänyt mies kuului "pioneeriväestöön", joka ei juuri periyttänyt geenejään myöhemmille eurooppalaisille.

– Voi olla, että hän kuului varhain Eurooppaan muuttaneeseen nykyihmisten joukkoon, joka oli tiiviisti yhteydessä neandertalilaisiin mutta kuoli myöhemmin sukupuuttoon, geneetikko David Reich Harvardin yliopistosta arvioi uutistoimisto AFP:lle. Reich oli toinen tutkimuksen johtajista.

Leukaluu löydettiin Peştera cu Oasen luolasta lounaisesta Romaniasta jo vuonna 2002, mutta DNA:n eristäminen tutkittavaksi ei ollut tätä ennen onnistunut.

Tutkimus julkaistiin maanantaina tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi