1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuvernöörikin haluaa etelävaltioiden lipun pois Etelä-Carolinan parlamenttitalolta

Kansalaisliike alkoi vaatia lipun poistamista viime viikon kirkkosurman jälkeen. Yhdeksän ihmisen ampumisesta epäilty oli poseerannut lippu käsissään internetissä julkaistuissa kuvissa.

Etelä-Carolinan kuvernööri on asettunut tukemaan kansalaisliikettä, joka vaatii etelävaltioiden lipun poistamista osavaltion parlamenttitalon alueelta.

Republikaaneja edustava kuvernööri Nikki Haley sanoi maanantaina, että jos Etelä-Carolinan parlamentti ei ota asiaa käsiteltäväkseen, hän kutsuu heidät erityisistuntoon sen vuoksi.

Sanomalehti Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Haleyn tiedotustilaisuuteen osallistuivat myös Etelä-Carolinan molemmat senaattorit ja joukko muita poliitikkoja.

– Emme aio antaa tämän symbolin jakaa meitä enää kauempaa. Emme voi hyväksyä, että ihmiset käyttävät sitä vihan merkkinä, Haley sanoi Washington Postin mukaan.

Vaatimukset lipun poistamisesta alkoivat viime viikolla sen jälkeen, kun Etelä-Carolinassa Charlestonissa asemies ampui yhdeksän ihmistä mustan seurakunnan kirkossa. Teosta epäilty Dylann Roof poseerasi etelävaltioiden lippu käsissään internetissä julkaistuissa kuvissa.

Orjuutta kannattaneet etelävaltiot käyttivät lippua symbolinaan Yhdysvaltain sisällissodassa vuosina 1861–1865.