1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Santiago julisti hätätilan ilmansaasteiden vuoksi Chilessä

Sadattuhannet autot joutuivat ajokieltoon kaupungin heikon ilmanlaadun vuoksi. Viranomaisten suosituksilla ei ole ollut vaikutusta Santiagossa keskiviikkona pelattavaan Copa América -jalkapalloturnauksen otteluun.

Ulkomaat
Saastesumuinen Santiago ilmasta kuvattuna.
Santiago peittyi saastesumuun 22. kesäkuuta.Ariel Marinkovic / X-Cam / EPA

Chilen pääkaupunki Santiago julisti maanantaina hätätilan kaupunkia piinaavan saastepilven takia. Samalla viranomaiset sulkivat yli tuhat yritystä ja määräsivät satojatuhansia autoja pois kaduilta hälyttävän heikon ilmanlaadun vuoksi.

Käsky pakotti yli 1 300 ilmaa saastuttavaa yritystä pysäyttämään toimintansa väliaikaisesti. Autoilukiellon myötä Santiagon metrojunat täyttyivät ihmisistä. Viranomaiset joutuivat sulkemaan joitakin metrolinjoja ruuhkan takia.

Chilessä on parhaillaan käynnissä Etelä-Amerikan maiden Copa América -jalkapalloturnaus, jossa ratkaistaan maanosan mestaruus. Santiago on yksi kisakaupungeista.

Viranomaiset ovat kehottaneet Santiagon noin seitsemää miljoonaa asukasta välttämään fyysistä toimintaa ulkoilmassa. Suosituksella ei ole ollut välitöntä vaikutusta keskiviikona kaupungissa pelattavan Chile-Uruguay -ottelun valmisteluihin.

Santiagon viranomaiset voivat jatkaa hätätilaa jopa keskiviikkoon saakka, jos kaupungin ilmanlaatu ja olosuhteet eivät parane.

Andien vuorijono ja useat matalammat kukkulat vangitsevat usein harmaan saastepilven Santiagon yläpuolelle. Kesäkuu on ollut kaupungissa kuivin neljään vuosikymmeneen.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi