Tampere voisi haluta kansallisen kaupunkipuiston – mutta millaisen?

Tampere selvittää, onko kaupunkiin tarpeen perustaa kansallinen kaupunkipuisto. Arvokasta kaupunkiluontoa löytyy lukuisista paikoista. Mahdollisia puiston paikkoja ovat esimerkiksi Tammerkosken kansallismaisema, Pyynikki ja Pispala sekä järvien rannat.

Kotimaa
Näkymä Tammerkoskelle Pellavatehtaan tornista.
Juha Kokkala / Yle

Kansallisten kaupunkipuistojen ideana on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja eheänä kokonaisuutena. Perustamisesta päättää ympäristöministeriö kaupungin hakemuksen pohjalta.

Toistaiseksi kansallisia kaupunkipuistoja on perustettu vain Hämeeseen ja rannikolle. Tampereelta ja Helsingistä ne puuttuvat, mutta ainakin Tampereella on kiinnostusta asiaan.

Tampereen kaupunki on saanut valmiiksi esiselvityksen kansallisen kaupunkipuiston tarpeesta. Asukkaat voivat arvioida suunnitelmaa kaupungin verkkosivuilla, Valma-valmistelufoorumissa (siirryt toiseen palveluun).

Sopivia puistonpaikkoja löytyy

Kansallinen kaupunkipuisto muodostuisi Tampereen keskeisistä maisemista, puistoista, rakennuksista ja luontoalueista. Keskustassa tällaisia paikkoja ovat muiden muassa Tammerkosken kansallismaisema, Hämeenkatu, Keskustori ja Hämeenpuisto.

Ilman muuta haluamme kuulla tamperelaisilta, ovatko ne teemat, jotka olemme nostaneet esille Tampereen kaupunkihistoriasta, myös kaupunkilaisten mielestä keskeisiä teemoja.

Ranja Hautamäki

Puistolle on katsottu paikkaa myös Pyynikin, Pispalan, Viinikan, Petsamon ja Käpylän pientaloalueilta. Otollisia kohteita on lukuisia muitakin: esimerkiksi Kauppi-Niihama, Hatanpään kartanon alue, Iidesjärvi ja Pyhäjärven sekä Näsijärven rannat.

Tampereen kaupungin johtava erikoissuunnittelija Ranja Hautamäki kertoo, että nyt suunnitelmasta kaivataan asukkaiden mielipiteitä.

– Ilman muuta haluamme kuulla tamperelaisilta, ovatko ne teemat, jotka olemme nostaneet esille Tampereen kaupunkihistoriasta, myös kaupunkilaisten mielestä keskeisiä teemoja.

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee kaupunkipuiston tarveselvitystä loppuvuodesta. Suomeen on tähän mennessä perustettu kahdeksan kansallista kaupunkipuistoa. Uusin niistä perustettiin Forssaan keväällä 2015.