1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotka leikkaa palveluista 10 miljoonaa – oppitunteja ei suostuttu vähentämään

Kaupunginvaltuusto päätti lakkauttaa muun muassa useamman koulun, Otsolan ja Tavastilan kirjastot sekä Galleria Uusikuvan. Lukio-opetuksesta haetaan jatkossa 150 000 euron säästöt.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina noin 10 miljoonan euron säästöpaketin. Summa pieneni kaupunginhallituksen esityksestä vajaalla miljoonalla eurolla.

– Äänestää rätkäytettiin puolessa tunnissa homma läpi lopussa, ja se oli ihan ryhdikästä touhua, sanoo Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Valtuustossa kuultiin yli 20 vastaesitystä, joista valtaosa kuitenkin kaatui äänestysten jälkeen. Leikkauksia peruskoulun tuntikehykseen sekä 1–2-luokkien vuosiviikkotunteihin valtuusto ei kuitenkaan hyväksynyt. Kaupunginhallituksen esityksessä peruskoulun oppitunneista oltaisiin vähennetty kolme prosenttia ja 1–2-luokkalaisten tunneista 19 viikkotuntia. Molempia leikkauksia vastustivat SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, kristillisdemokraattien, Puolesta Sananvapauden ja perussuomalaisten edustajat.

– Näytti siltä, että opetustoimi ja pienten lasten koulunkäynti ovat sen verran tärkeitä asioita valtuutetuille, että eivät sieltä halunneet nipistää, sanoo Lindelöf.

– Jos kymmenen miljoonan säästöt haetaan ja reilu yhdeksän saadaan, niin onhan se ihan hyvä saavutus. Tästä on hyvä jatkaa, hän lisää.

Sen sijaan esimerkiksi Tiutisen koulun yhdistäminen Hakalan kouluun, Langinkosken yhtenäiskoulun perustaminen, vammaispalvelun henkilökohtaisen avun vähentäminen, monikulttuurisuuskeskus Myllyn toiminta-avustuksen poistaminen, Otsolan ja Tavastilan kirjastojen sekä Galleria Uusikuvan lakkauttaminen hyväksyttiin. Päätökset tarkoittavat Tiutisen koulun lakkauttamisen lisäksi myös Metsolan ja Hovinsaaren koulujen lakkauttamista. Metsolan ja Hovinsaaren koulut yhdistetään Langinkosken yhtenäiskouluun.

Sosiaali- ja terveyspuolelta säästetään 700 000 euroa. Niistä merkittävin säästö tulee mielenterveys- ja päihdetyön keskittämisestä terveyskeskuksiin.

Lukio-opetuksesta päätettiin säästää 150 000 euroa tulevina vuosina. Myös liikuntayksikön kohdalle esitettyjä säästöjä tullaan pohtimaan uudelleen myöhemmin. Liikuntayksikön kohdalle oli merkitty 600 000 euron säästötavoite, joka olisi esimerkiksi muuttanut liikuntavuoroja maksullisisksi ja tuonut siten rahaa kaupungille.

Tästä näet miten Kotka on säästämässä: