Arkadianmäelle tallusteltiin halvimmillaan parilla tonnilla – kallein vaalikampanja maksoi yli 100 000 euroa

Tie Arkadianmäelle aukesi Uudellamaalla ja Helsingissä halvimmillaan muutamilla tonneilla, kalleimmillaan kampanjoitiin yli 100 000 eurolla. Kallein vaalikampanja oli RKP:n Carl Haglundilla, halvin perussuomalaisten Mari Rantasella. Pakollinen vaalirahailmoitus piti jättää eiliseen puoleen yöhön mennessä.

Suomen poliittiset puolueet
Vaalirahailmoituspohja
Anna Kumpulainen / Yle

Eduskuntaan päästiin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä erittäin vaihtelevilla budjeteilla.

Eniten rahaa Uudellamaalla ja koko maassa käytti RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund, jonka vaalikampanjan suuruus oli yli 130 000 euroa. Mediayrittäjä, kokoomuksen Eero Lehti ei jäänyt kauas. Lehti panosti näkyvyyteen lähes 100 000 euroa, mutta kampanja rahoitettiin kokonaan omin varoin.

Perää Uudellamaalla piti kokoomuksen Kari Tolvanen alle viiden tuhannen euron kampanjalla.

Helsingin vaalipiirissä ääni maksoi eniten kokoomuksen Ben Zyskowiczille. Hänen kampanjaan kului euroja lähes 77 000. Omaa rahaa tästä oli hieman alle 18 000 euroa.

Pienimmällä budjetilla eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä tallusteli perussuomalaisten Mari Rantanen, jolla kului kampanjointiin alle 2 800 euroa.

Vaalirahoitusilmoitusten perusteella osalla kansanedustajista on taattu tukiporukka takana, osa taas ei joko halua tai ei ole saanut rahaa muualta. Helsingin vaalipiirin Mika Raatikainen (ps.) ja Sampo Terho (ps.) maksoivat kampanjan ilman ulkopuolista rahaa. Heistä molemmat laittoivat kampanjointiin noin 10 000 euroa. Uudenmaan vaalipiirin perussuomalaiset Veera Ruoho ja Pirkko Ruohonen-Lerner eivät myöskään saaneet tai halunneet ulkopuolista tukea. Ruoho kaivoi kuvettaan jopa yli 40 000 euroa.

Kokoomuksen Alexander Stubb, Antti Rinne (sd.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Jaana Pelkonen (kok.) rahoittivat sen sijaan koko vaalikampanjan yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai puolueelta saatujen tukia avulla.

Pakollinen vaalirahailmoitus piti jättää eiliseen puoleen yöhön mennessä. Etelän vaalipiireissä määräajan laiminlöi vain SDP:n Kimmo Kiljunen Uudenmaan vaalipiiristä. Kiljunen jätti ilmoituksen vasta tämän päivän puolella.