1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Uusi suurtehotutka sai rahaa Suomen Akatemialta

Suomen Akatemia on myöntänyt 12,8 miljoonaa euroa kansainvälisen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän rakentamiseen Norjaan (Skibotn), Ruotsiin (Bergfors) ja Suomeen (Karesuvanto). Tutkan tarkoitus on mitata Maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan.

Sodankylän geofysiikan observatorion vanha EISCAT -sirontatutkajärjestelmän vastaanottoantenni Tähtelässä. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Suomen Akatemia on myöntänyt 12,8 miljoonaa euroa tieteellisen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän rakentamiseen. Akatemian rahoituspäätös on ehdollinen, ja se edellyttää, että hanke toteutuu kansainvälisen suunnitelman mukaisesti.

Kansainvälisestä rahoituksesta on saatu Ruotsin, Suomen ja Norjan rahoitusvaraukset sekä Euroopan komission projektirahoitus. Tarvittavasta rahoituksesta on nyt koossa 75 prosenttia.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 74,4 miljoonaa euroa. Akatemian myöntämistä rahoista 1,8 miljoonaa euroa menee Suomeen rakennettavan tutka-aseman perusinfrastruktuuriin, jonka kustannuksiin Oulun yliopisto osallistuu 0,8 miljoonan euron osuudella.

Uutta tietoa avaruussäästä ja ilmastosta

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen arvioi uuden tutkajärjestelmän olevan toteutuessaan merkittävä edistysaskel suomalaiselle lähiavaruutta ja ilmastoa koskevalle tieteelliselle tutkimukselle.

– EISCAT 3D on sekä tehokkaampi että herkempi ja mittaa alempana kuin nykyiset tutkat. Se kykenee mittaamaan ylimääräistä ionisaatiota ja ilmakehän tuulia 50-80 kilometrin korkeusalueella jatkuvasti. EISCAT 3D:n avulla voimme ymmärtää paremmin avaruussään vaihtelun vaikutuksia yläilmakehään arktisella alueella ja avaruussään mahdollista kytkeytymistä ilmastoon.

EISCAT 3D -tutkaa aiotaan käyttää ilmakehän ja lähiavaruuden tutkimukseen revontulialueella. Tutkalla saadaan tietoa yläilmakehästä korkeilla leveysasteilla ja napa-alueilla, missä sekä Auringon aktiivisuuden että alemman ilmakehän vaikutukset ovat suuria.

Kolme ryhmäantennikenttää

Kolmen maan alueelle hajautettu, vaiheistettuihin ryhmäantennikenttiin ja ohjelmistoradioteknologiaan perustuva laitteisto toimii 3-ulotteisesti kuvantavana tutkana. Se mahdollistaa yläilmakehän jatkuvan seurannan arktisella alueella.

Tutkimuksen keskeisiä aiheita ovat ilmakehäfysiikka mukaan lukien globaalimuutos, avaruus- ja plasmafysiikka sekä meteoroiditutkimus. Lisäksi tutkaa voidaan käyttää avaruusromun kartoitukseen sekä uusien teknologioiden kehittämiseen.

EISCAT 3D -hanketta koordinoi tieteellinen EISCAT-järjestö, jonka jäsenmaita ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Iso-Britannia, Japani ja Kiina. Liitännäisjäseniä ovat Venäjä, Ranska ja Ukraina.

EISCAT 3D -hankkeessa ovat Suomesta mukana Oulun yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitos, Tieteen tietotekniikan keskus CSC, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Maanmittauslaitos. Tutkimusyhteistyökumppaneita löytyy Euroopasta, Aasiasta, erityisesti Japanista, sekä USA:sta.