Palomiehet vinssasivat ammutun hylkeen merestä: "Hajusta tiesi, että eläin oli ollut kuolleena pitkään"

Palomiehet joutuivat nostamaan avolava-auton kyytiin kuolleen hylkeen Naantalin Rymättylässä. Pelastuslaitokset joutuvat kuljettamaan suurriistaa hävitettäväksi useita kertoja vuodessa.

Kotimaa
Halli kuvattuna Saaristomerellä
Arkistokuva. Halli kuvattuna Saaristomerellä.Sami Tammi / Yle

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos hoiti maanantaina erikoista tehtävää. Naantalin Rymättylän Särkänsalmen siillan kupeessa oli pintaan noussut, ammuttu hylje.

Veneilijä havaitsi kuolleen hylkeen juhannuspäivänä. Hylje hinattiin sillan pieleen ja jätettiin odottamaan arkipäivän kuljetusta. Päivystävä palomestari Reijo Salminen kertoo, että hylkeen vinssaamisessa paloautoon oli kova työ.

Käsittelymaksua meni 300 euroa. Sillä rahalla saisi palomiehille monta villasukkaa

Reijo Salminen

– Oli se selvästikin ollut kuolleena pitkään. Haju oli sen mukainen, sanoo Salminen.

Palomiehet kuljettivat hylkeen Turkuun Topinojan jätteenkäsittelylaitokseen.

– Käsittelymaksua meni 300 euroa. Sillä rahalla saisi palomiehille monta villasukkaa, vitsailee Salminen.

Pelastuslaitoksen mukaan hylkeitä joudutaan korjaamaan useita vuodessa. Lisäksi palomiehet siivoavat muuta suurriistaa, mikäli eläimet ovat liian lähellä asutusta tai esimerkiksi uimarantojen vieressä.

Ammuttu harmaahylje on vaikea saada kiinni

Kalataloussuunnittelija Timo Saarinen Airiston-Velkuan kalastusalueelta kertoo, että ammutun hylkeen kiinnisaaminen on vaativa tehtävä.

– Hylje tuppaa uppoamaan nopeasti. Sitä on todella vaikea saada kiinni ennen kuin se painuu pohjaan, sanoo Saarinen.

Saarisen mukaan jokaisesta ammutusta hylkeestä tulee tehdä ilmoitus riistapiiriin.

Saarisen mukaan perinteisiä metsästyskeinoja, kuten jäältä pyyntiä, ei enää voi käyttää hylkeiden metsästykseen. Metsästysaika alkaa vasta huhtikuun 16. päivä jatkuen joulukuun loppuun.

– Pyydyksillä tavattavien hallien ampuminen keinuvasta veneestä on hankalaa ja ammutun hylkeen painuminen pohjaan estää sen taloudellisen hyödyntämisen, kertoo Saarinen.

Kiintiöstä jää metsästämättä yli 200

Harmaahyljettä eli hallia voidaan metsästysaikana saalistaa maa- ja metsätalousministeriön asettaman alueellisen kiintiön rajoissa. Kiintiö on tällä hetkellä Lounais-Suomessa 273 yksilöä. Hallia metsästetään huhtikuun 16. päivästä joulukuun loppuun asti.

– Nyt kausi on lopuillaan ja kiintiötä on jäljellä vieläkin noin 230 yksilöä, kertoo Varsinais-Suomen riistasuunnittelija Jörgen Hermansson.

Alkuvuoden aikana harmaahylkeitä on Hermanssonin mukaan metsästetty noin 20 kappaletta.

– Osa kalastajista ampuu hylkeitä suojellakseen pyydyksiään ja turvatakseen elinkeinonsa. Kyllähän tavoitteena on se, että ammutut eläimet saataisiin heti talteen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, sanoo Hermansson.

Hermansson kertoo, että kehitteillä on myös pyydyksiä, joilla hylkeitä voitaisiin pyydystää elävänä.