1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Suurtehotutka ryhtyy tutkimaan kolmiulotteisesti lähiavaruutta

Suomen Akatemia on myöntänyt 13 miljoonaa euroa uuden arktisten alueiden supertutkan rakentamiseen. Rahan saannin ehtona on, että suunnitelma toteutuu yhteispohjoismaisena yhteistyönä. Suomessa hanketta koordinoi Oulun yliopisto.

Kuva: NIPR

EISCAT 3D tutkalla tutkitaan revontulialueen ilmakehää ja lähiavaruutta. Suurtehotutkalla saadaan tietoa yläilmakehästä korkeilla leveysasteilla ja napa-alueilla, missä sekä Auringon aktiivisuuden että alemman ilmakehän vaikutukset ovat suuria.

Kolmiulotteisia kuvia lähiavaruudesta

Uusi suurtehotutka antaa muun muassa jatkuvaa tietoa ilmakehään tulevien hiukkasten aiheuttamasta ylimääräisestä ionisaatiosta sekä ilmakehän tuulista 50-80 kilometrin korkeusalueella.

Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan sijoitettavalla tutkalaitteistolla saadaan tietoa, jonka pohjalta voidaan muodostaa kolmiulotteista kuvaa. Suomessa tutka-asema on tarkoitus rakentaa Karesuvantoon, Ruotsissa Bergforsiin ja Norjassa Skibotteniin.

Tutkimuksen keskeisiä aiheita ovat ilmakehäfysiikka ja sen maapallon laajuiset muutokset sekä avaruus- ja plasmafysiikka sekä meteoroiditutkimus. Tutkaa voidaan käyttää myös avaruusromun kartoitukseen sekä uusien teknologioiden kehittämiseen.

Kansainvälinen suurhanke

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 74, 4 miljoonaa euroa. Rahoituksesta on nyt saatu kasaan noin 75 prosenttia.

Suomen Akatemian nyt tekemästä 12,8 miljoonan euron ehdollisesta rahoituspäätöksestä 1,8 miljoonaa euroa on suunnattu Suomeen rakennettavan tutka-aseman perusinfrastruktuuriin. Oulun yliopisto osallistuu siihen 800 000 eurolla.

EISCAT 3D -hanketta koordinoi tieteellinen EISCAT-järjestö, jonka jäsenmaita ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Iso-Britannia, Japani ja Kiina. Liitännäisjäseniä ovat Venäjä, Ranska ja Ukraina.

Suomesta mukana on Oulun yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitos, Tieteen tietotekniikan keskus CSC, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Maanmittauslaitos.