Vaihteleva kalasaalis harmina: Muikkuvestivaali lähtee Pielavettä edemmäksi kalaan

Pielavedestä nousee muikkua sen verran vaihtelevasti, että Muikkuvestivaalin onnistuminen turvataan varaamalla muikkua myyntiin muista järvistä.

muikku
Savustettuja muikkuja lautasella.
Petri Vironen / Yle

Pielaveden Muikkuvestivaaliin valmistaudutaan tänä vuonna esimerkiksi Konneveden muikun voimalla.

Omasta maakunnasta muikkua nousee tällä hetkellä niin vaihtelevasti, että tapahtumajärjestäjät eivät luota pelkkään lähijärvien muikkuun. Savon Kalaherkkujen Jouni Rautiainen uskoo, että jo viikon päästä Pielavedestä nousee tasaisemmin muikkuja.

– Ajankohta muikunpyyntiin on hankala juhannuksen molemmin puolin. Muikku leviää järvien selille ja lahtiin, että sitä on vaikea narrata juuri nyt, Rautiainen kertoo.

Rautiainen arvioi, että kalastajien ammattitaidolla Pielavedestä nostetaan oman maakunnan muikkua ainakin pieniä määriä lauantaina 27. kesäkuuta järjestettävään Pielaveden Muikkuvestivaaliin. Muikkuvestivaalit ry:n hallituksen puheenjohtajan Titta Raitasen mukaan festivaalin ajankohta määräytyi muiden tapahtumien, ei muikkusaaliin mukaan.

– Viisi vuotta sitten herätimme henkiin Muikkuvestivaalia ja ajankohta päätettiin sillä perusteella ettei olisi ihan päällekkäisiä tapahtumia lähiseudulla.

Ensimmäistä kertaa vuonna 1971 järjestetty Muikkuvestivaali on vakiinnuttanut paikkansa Pohjois-Savon tapahtumakesässä, vaikka tapahtuma ehti olla tauolla lähes 30 vuoden ajan. Kävijäennätys on vuodelta 1973, kun Muikkuvestivaali veti 30 000 ihmistä. Viime vuonna tapahtumassa arveltiin käyneen 7 000 ihmistä.

Jouni Rautiaisen kojulla muikut tarjotaan tänäkin kesänä voissa paistettuna.

– Aito savolainen tapa on paistaa muikku rasvassa, Rautiainen linjaa.