1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Charlestonin ammuskelu ajaa etelävaltioiden lippua ahtaalle

"Etelän risti" on muun muassa Ku Klux Klanin symboli, mutta sillä on myös koristeltu nahkatakkien selkämyksiä Suomessakin, luultavasti kapinamieltä ilmentämässä. Charlestonilaisessa kirkossa viime viikolla yhdeksän ihmistä tappanut nuorukainen käytti lippua rasististen tavoitteittensa symbolina.

Kuva: Wikipedia

Yhdysvaltain ja koko maailman suurin vähittäiskauppaketju Walmart on ilmoittanut poistavansa myynnistä etelävaltion lipun ja sillä koristellut tuotteet Charlestonin ampumatapauksen vuoksi.

Mustien kirkkoon hyökännyt nuorukainen oli julkaissut itsestään kuvia, joissa hän piteli tuota etelävaltioiden konfederaation sotalippua merkkinä halustaan lietsoa rotuvihaa.

– Emme halua loukata ketään myymillämme tuotteilla. Olemme alkaneet poistaa sekä myymälöistämme että verkkosivultamme tuotteita, joissa on konfederaation lippu, sanoo Walmartin edustaja Brian Nick.

"Etelän risti", jonka alla konfederaatio taisteli pohjoisvaltioita vastaan Yhdysvaltain sisällissodassa, on monien mielestä ollut urheuden ja itsemääräämisoikeuden symboli. Charlestonin iskun jälkeen lippu kuitenkin muistuttaa yhä useampia rotusorrosta ja orjuudesta, jonka lakkauttamisen puolesta pohjoisvaltiot 1860-luvun sisällissodassa taistelivat.

Ihmisoikeusaktivistit ovat pitkään vaatineet lipun poistamista julkisten rakennusten lipputangoista ja muista virallisista yhteyksistä.

Obama: Lippu kuuluu museoon

"Etelän risti" oli jo painumassa unholaan, mutta kansalaisoikeusliikkeen vastustajat ottivat sen symbolikseen 1950-luvulla. Tuossa joukossa oli muun muassa väkivaltaisen rasistinen Ku Klux Klan. Lipulla on kuitenkin myös koristeltu nahkatakkien selkämyksiä Suomessakin, luultavasti ilman rasistisia tavoitteita.

"Etelän risti" ei ole Etelä-Carolinan lippu (siirryt toiseen palveluun), mutta se on virallisessa käytössä. Historialliseksi symboliksi katsottuna sillä on osavaltiossa lainsuoja. Liputusta aiemmin puolustanut republikaanikuvernööri Nikki Haley on ottanut johtaakseen kampanjan lipun poistamiseksi hallintorakennusten lippusaloista. Charleston on Etelä-Carolinan toiseksi suurin kaupunki.

Presidentti Barack Obama on kommentoinut Etelä-Carolinan puoluerajat ylittäviä lainmuutossuunnitelmia sanomalla, että päätös kuuluu osavaltiolle. Henkilökohtaisesti hän sanoo olevansa sitä mieltä, että konfederaation lippu kuuluu museoon.

Samaan aikaan Mississippissa on alettu keskustella siitä, tulisiko konfederaation tunnus poistaa osavaltion lipusta, jonka osa se on ollut 1890-luvulta. Verkkovetoomuksessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että Mississippin on aika luopua vihanpidon symbolista. Georgian osavaltion lipussa 1950-luvulta ollut tunnus pienennettiin vuonna 2001 ja poistettiin kaksi vuotta myöhemmin.