1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lämmin rintama

Mansikka myöhässä, härkäpapu ja kevätvehnä pulassa ilman lämmintä säätä

Kymenlaaksossa kasvukausi on jäljessä jopa kolmisen viikkoa tavanomaisesta. Ilman lämmintä säätä sadonkorjuukausi saattaa venyä pitkälle syksyyn, mikä lisää sadon laatuongelmia.

Lämmin rintama
Mansikan raakileita.
Petri Lassheikki / Yle

Kymenlaaksossa kasvukausi on jäljessä jopa kolmisen viikkoa tavanomaisesta kaikkein sateisimmilla alueilla, selviää ProAgrian kasvutilannekatsauksesta. Suurimmassa osassa Suomea kasvukausi on jäljessä noin kaksi viikkoa.

– Tämä on poikkeuksellinen tilanne sinällään, että kylvöille päästiin melko myöhään. Koko kesäkuu on ollut melko viileä. Kyllä nyt melko myöhäisessä ajankohdassa ollaan, sanoo kasvintuotannon asiantuntija Harri Nopanen ProAgria Etelä-Suomesta.

Sateet haittasivat kylvöjä erityisesti Pohjois-Kymenlaaksossa, jossa viljelijät pääsivät työhönsä noin viikkoa eteläkymenlaaksolaisia kollegoitaan myöhemmin. Lisäksi sateet ja viileä sää ovat hidastaneet viljelykasvien kasvua sekä varhaisvihannesten ja -mansikan sadon valmistumista.

– Myöhäisimmät viljalajikkeet ovat herkimmässä. Myöhäiset kauralajikkeet, kevätvehnät ja erikoiskasvit, kuten esimerkiksi härkäpapu ja kevätrapsi, jotka vaativat pidemmän kasvukauden, sanoo Harri Nopanen.

Ilman lämmintä säätä, sadonkorjuukausi saattaa venyä pitkälle syksyyn, mikä lisää sadon laatuongelmia. Säätiedotukset eivät kuitenkaan ole lupaamassa helpottavia lämpimiä säitä ainakaan aivan lähiviikkoina.

– Eihän tässä auta tehdä kuin normaalit toimenpiteet. Nyt on niin sanottu pensomisvaihe, jolloiin rikkakasvien torjuntaa tehdään.

– Kirvoja tai kirppoja on melko vähän havaittu eli jotain hyvää näissä viileissäkin olosuhteissa on ollut, lisää Harri Nopanen.

Lue seuraavaksi