Pohjoismaiden suurin sähkövarasto nousee Helsinkiin – toimintaperiaate kuin kännykän akulla

Suvilahden aurinkovoimalan kylkeen nousee vuoden sisällä Pohjoismaiden suurin sähkövarasto. Varasto toimii tavallisen akun tavoin ja kapasiteetiltaan se vastaa noin 100 000 kännykän akkua. Uusiutuvan energian varastointi tuotantohuippujen ulkopuolelle on ollut ongelmallista ja sähkövarastosta haetaan siihen apua.

Kotimaa
Havainnekuva energiavarastosta.
Havainnekuva megawatin sähkövaraston koosta Helsingin Energian Hanasaaren voimala-alueella.Yle

Suvilahden aurinkovoimala saa uuden naapurin ensi keväänä, kun sen viereen nousee suuri sähköakku. Akku voi varastoida tai luovuttaa sähköä 1,2 megawatin teholla, eli se voi tuottaa hetkellisesti saman verran sähköä kuin Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalat yhteensä auringon paistaessa. Kovin pitkäikäistä iloa ei akusta ole, sillä täydellä teholla se tyhjenee puolessa tunnissa.

Akun avulla kokeillaan megawattiluokan sähkövaraston mahdollisuuksia käytännössä. Alkuvaiheessa kokeillaan sähkön joustavaa välivarastointia ja uusia liiketoimintamalleja, joita sähkön varastointi mahdollistaa.

Tähän asti sähkön varastoinnille ei ole ollut suurta tarvetta, sillä voimalaitokset ovat tuottaneet sähköä kulutuksen mukaan. Tulevaisuudessa sähkön varastoinnille on suuri tarve, sillä aurinkopaneelit ja tuulivoimalat tuottavat sähköä silloin kun sääolosuhteet ovat sopivat – riippumatta siitä onko sähkölle juuri silloin suurta tarvetta vai ei.

Samankokoinen akku jokaisen tuulimyllyn kylkeen?

Varastointitehtävän suuruudesta kertoo jotakin se, että Suvilahden akku voi varastoida tai luovuttaa sähköä teholla, joka vastaa noin kolmannesta yhden tuulimyllyn enimmäistehosta. Samainen tuulimylly tuottaa akkuihin varastoidun sähkömäärän kymmenessä minuutissa.

Vastaavaa sähkövarastoa ei löydy mistään Pohjoismaista. Helen on varastoinut lämpöä jo pitkään kaukolämpövarastoissa Vuosaaressa ja Salmisaaressa sekä kylmää kaukojäähdytysvarastossa Pasilassa. Uusi Esplanadin jäähdytysvesivarasto otettiin käyttöön keväällä.

Halpaa sähköä varastoon ja myyntiin kalliimmalla

Tutkimme ja testaamme, milloin akkua kannattaa ladata ja milloin purkaa, ja kuka siitä on milloinkin valmis maksamaan ja minkä logiikan mukaisesti

Juha Karppinen

Sähköakku tekee omistajalleen sitä enemmän rahaa, mitä enemmän ja nopeammin sähkön hinta heilahtelee. Akku on järkevä sijoitus, jos sen voi ladata täyteen silloin kun sähkön hinta on alhaalla ja sähkön saa myytyä huomattavasti kalliimmalla. Aurinko- ja tuulivoiman lisääntymisen sekä kulutushuippuja varten pidettyjen varavoimaloiden sulkemisen odotetaan lisäävän sähkön hintavaihteluja.

– Suurin innovatiivisuus hankkeessa löytyy siitä, miten sähkövarastoa käytetään ja ohjataan. Tutkimme ja testaamme, milloin akkua kannattaa ladata ja milloin purkaa, ja kuka siitä on milloinkin valmis maksamaan ja minkä logiikan mukaisesti, kertoo Helenin kehityspäällikkö Juha Karppinen yhtiön tiedotteessa.

Varasto lisää myös sähköverkon varmuutta

Sähkövaraston tarkoituksena on paitsi helpottaa uusiutuvan energian käyttöä, myös tasapainottaa sähkönjakelua. Akkukäyttöinen sähkövarasto käynnistyy hetkessä ja sen käyttöä on helppo säädellä. Varaston avulla verkon jännitettä voidaan ylläpitää paremmin ja tukea verkkoa vikatilanteissa.

Kumppaneina pilottihankkeessa Helenillä on Helen Sähköverkko ja kantaverkkoyhtiö Fingrid. Akuston ja siihen liittyvän teknologian toimittaa Landis+Gyr yhdessä Toshiban kanssa.

Sähkövarasto maksaa kaksi miljoonaa euroa, josta työ- ja elinkeinoministeriö TEM maksaa noin kolmanneksen.

Varaston on määrä olla käytössä keväällä 2016.