”Byroslavia here we come” – parinkympin parkkimaksut herättävät närää somessa

Hämeenlinnan kaupunki lätkäisi keskustan yrittäjän ikkunanpesu-urakalle 160 euron hintalapun, ja kiistaa kirvoittivat myös liikennejärjestelyt.

ilmiöt
Kuvakaappaus katuluvasta
Kuvakaappaus Facebookista

Hämeenlinnalaiset kommentoivat viikonloppuna vilkkaasti kaupungin katulupamaksujaFacebook-päivityksen (siirryt toiseen palveluun)pohjalta. Kaupunkilaiset tuumivat Suomen olevan nykyään "Byroslavia". Kommentoijat pohtivat myös, ovatko lupapalvelut velkaantuneen kaupungin uusi kassavirta.

Taustalla on tapaus, jossa juhla- ja näyttelytila Hämeen suojan yrittäjä pesetytti liiketilansa ikkunat Hämeenlinnassa Palokunnankadulla. Hämeenlinnan kaupunki hyväksyi nosturin pysäköimisen liiketilan eteen, osittain myös jalkakäytävälle, mutta lätkäisi yrittäjälle 160 euron hintalapun.

Lupamaksu kiireellisellä käsittelyllä maksoi 40 euroa, alueen käytöstä maksettiin 60 euroa päivältä ja kolmen parkkipaikan käytöstä viideltä tunnilta maksettiin tuoton menetystä kaupungille 20 euroa per paikka, yhteensä siis 60 euroa.

Lisäksi yritys sai moitteita, kun kulkua puomin alta ei estetty. Kaupungin työntekijä kävi ensin kuvaamassa tilanteen. Sen jälkeen kaupungin työntekijät saapuivat uudelleen paikalle vaatimaan, että yrittäjä hankkii tielle liikennemerkin, joka ohjaa jalankulkijat toiselle puolelle katua tai keskeyttää työt, kertoo yrittäjän puoliso Miikka Valtonen.

– Sovimme, että minä menen ohjaamaan ohikulkijat toiselle puolelle katua, jotta he eivät alita puomia. Ohikulkijat sanoivat ohi mennessään minulle, että minä menen kyllä tästä. Saa nähdä, pistääkö kaupunki laskutukseen myös 40 euron tarkastusmaksun, kun joutuivat käymään paikan päällä.

Liiketilat esteen takana

– Työn suorittajan tulee huolehtia joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn turvallisista, esteettömistä ja sujuvista yhteyksistä ja niistä tulee lupahakemuksen yhteydessä esittää tilapäinen liikennejärjestelysuunnitelma. Liikennejärjestelyiden toteuttaminen kuuluu luvan hakijalle, kommentoi kaupungin lupatarkastaja Miia Metsäalho.

Saa nähdä, pistääkö kaupunki laskutukseen myös 40 euron tarkastusmaksun, kun joutuivat käymään paikan päällä.

Miikka Valtonen

Valtonen kertoo kysyneensä kaupungin edustajalta, miten asiakkaiden sitten tulisi päästä kauppoihin, jotka ovat tuon "kielletyn alueen" sisäpuolella, kaupungista viesti oli tyly.

– Sanoivat, että sillä ei ole merkitystä, Valtonen kertoo.

– Koska työ tehtiin liikkeiden aukioloaikana, tarkoittaa se, että hetkellisesti osaan liikkeistä ei puomin ollessa kohdalla voi kulkea, koska työalue oli aidattuna. Tästä työn suorittajan olisi tullut informoida liikkeenharjoittajia, kuittaa Metsäalho.

"Taksoihin tullaan esittämään muutoksia"

Kaupungin lupatarkastaja Miia Metsäalhon mukaan lupavalvontaa on tiukennettu ja Hämeenlinnassa tämänhetkiset lupamaksut on otettu käyttöön viime vuoden alussa. Hinnoista päätettäessä otettiin mallia muista kaupungeista ja kunnista.

Voimassa olevissa taksoissa on havaittu sekä puutteita että parannettavaa.

Miia Metsäalho

– Kiireellisyysmaksun olisi voinut säästää toimittamalla hakemuksen hyvissä ajoin käsiteltäväksi, nyt hakemus toimitettiin edellisenä päivänä. Voimassa olevissa taksoissa on havaittu sekä puutteita että parannettavaa.

– Taksoihin tullaan esittämään muutoksia loppu vuodesta. Tasapuolisuuden vuoksi noudatan voimassa olevia ohjeita ja taksoja, kommentoi Metsäalho.