Aikuiset villiintyvät hiekkakasoista – muutamassa päivässä syntyy huikeita teoksia

Hiekanveistämiseen tarvitaan hienoa hiekkaa, muotteja ja liimaa. Rankkasade tai helteinen poutasää ovat veistäjän pahimmat viholliset. Hiekanveistoon hurahtaneet mittelevät tällä viikolla taidoistaan Heinolassa.

ilmiöt
Rake Leino valmistelee hiekkaveistostaan kastelemalla hiekkaa.

Heinolassa marketin pihassa on useampia hiekkakasoja. Kottikärryjä ei lähettyviltä löydy. Kyse ei ole talkoista ja puutarhatöistä. Hiekkakasojen ympärillä aikuiset ihmiset avustajineen hyörivät ja kastelevat hiekkaa. Käynnissä on toiset kansainväliset hiekanveistokilpailut.

Hiekkakasassa on parituhatta kiloa kasteltua ja tiivistettyä hiekkaa. Heinolan Ladun vapaaehtoiset avustavat kilpailijoita valmisteluissa.

– Lapsena meillä ei kotona ollut hiekkakasaa, joten nyt pääsin tänne hiekkakasan ääreen. En ole koskaan veistänyt hiekasta mitään. Lasten kanssa rannalla olen hiekkalinnoja tehnyt, sanoo Rake Leino.

Veistelemässä on kilpailijoita Baltiasta ja Suomesta. Heinolaa edustava Leino on ammatiltaan automaalari.

– Sain kutsun kisoihin, koska oli tiedossa, että osaan tehdä käsilläni jotain, kertoo Leino.

Hiekkakasoja Heinolan hiekanveistokilpailussa.
Taavi Salmivaara / Yle

Kuplavolkkarit lähellä sydäntä

Hiekkataiteilijan sydäntä lähellä ovat kuplavolkkarit. Sen vuoksi hiekkatyöksi valikoitui kuplavolkkari.

Veistämiseen kuluu aikaa muutama päivä.

Muurarinkauha tai peltipala on hyvä työkalu, jolla hiekkaa voi veistää ja muotoilla.

Rake Leino

– Ei tämä ole hätäisen miehen hommaa. Minulla on hermopuoli ollut aina kunnossa. Ei haittaa yhtään, vaikka aikaa tähän kuluu päivä tai kaksi. Hyvin ehtii ja pystyy seuraamaan, mitä muut aikovat tehdä. Kivaa nähdä, miten ja minkälaisilla työkaluilla muut kilpailijat veistävät, aprikoi Leino.

Ensikertalainen hiekanveistäjä uskoo, että sannasta taiteillut työt saavat olla paikallaan ilman, että kukaan hajottaa niitä.

– Luultavasti nämä säilyvät. Edellisissä kisoissa säilyivät kuulemma hyvin.

Valmis työ suojataan pintaan ruiskutettavalla liimakerroksella.

– Rankkasade ja helteinen poutasää ovat pahimmat viholliset. Pressu on mukana varmuudeksi, jos työtä tarvitsee suojata, tietää Leino.

Heinolan hiekkataikuri toivoo lasten valmistavan hänen innoittamanaan kesällä rannoilla ja hiekkalaatikoilla kuplavolkkareita.

– Tarvitaan vain hienoa hiekkaa ja erilaisia muotteja. Muurarinkauha tai peltipala on hyviä työkaluja, jolla hiekkaa voi veistää ja muotoilla, vinkkaa Rake Leino.