Kansanedustajien vaalirahaa jää pimentoon liki kolme miljoonaa euroa

Lain mukaan kansanedustajien pitää ilmoittaa vain suurten vaalirahalahjoitusten alkuperä. Yksityishenkilöiden ja yritysten antamista pienistä summista kertyy lähes kolmen miljoonan euron potti, jonka lahjoittajista ei ole tietoa.

politiikka
Satasen euroja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Yle Uutisten selvityksen mukaan kevään vaaleissa valituksi tulleet kansanedustajat ja varaedustajat saivat yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä 2,9 miljoonaa euroa niin sanottuja pieniä lahjoituksia, joiden alkuperää ei lain mukaan tarvitse ilmoittaa. Pieneksi lahjoitukseksi katsotaan alle 1 500 euron summat. Raja on asetettu yksityisyydensuojan takaamiseksi, kertoi vaalirahoitustyöryhmän puheenjohtajana toiminut Lauri Tarasti muutama vuosi sitten.

Yritysrahaa edellä mainitusta lähes kolmen miljoonan euron summasta oli hieman enemmän, noin 1,7 miljoonaa, kuin yksityistä, jota oli lähes 1,2 miljoonaa euroa, käy ilmi Valtiontalouden tarkastusvirastolle jätetyistä vaalirahailmoituksista.

Yli 20 000 euroa pienistä yksityisistä puroista keräsivät Antti Häkkänen (kok.), Tuomo Puumala (kesk.), Erja Nivala (kesk.), Tapani Tölli (kesk.), Elina Lepomäki (kok.) ja Pertti Hakanen (kesk.) sekä Annika Saarikko (kesk.)

Lähes neljälläkymmenellä edustajalla yksityistä, piiloon jäävää vaalirahaa kertyi kullekin yli 10 000 euroa.

Niin sanottua nimetöntä yritysrahaa keräsivät eniten Pekka Ravi (kok.), Timo Kalli (kesk.), Mikael Palola (kok.): Ravi runsaat 43 800, Kalli 40 220 ja Palola 40 000 euroa.

Yli 30 000 euroa usean eri yrityksen pienistä lahjoituksista kokosivat Sanni Grahn-Laasonen (kok.) (36 180 euroa), Harri Jaskari (kok.) (33 537), Eero Reijonen (kesk.) (32 500), Ilkka Kanerva (kok.) (32 420), Timo Heinonen (kok.) (31 410) ja Jarmo J. Husso (kok.) (30 471) sekä Petteri Orpo (kok.) (30 291).

Vaalirahaa kaikkiaan lähes kymmenen miljoonaa

Edustajien jättämien ilmoitusten mukaan vaalirahaa kerättiin kevään eduskuntavaaleissa runsaat 9,7 miljoonaa euroa. Ilmoitusten viimeinen jättöpäivä oli eilen.

Vaalirahoitusilmoituksen ovat velvollisia tekemään vaaleissa valitut kansanedustajat ja heidän varaedustajansa. Ilmoitus perustuu luottamukselle.

– On selvää, että osin järjestelmä perustuu siihen, että edustajat ilmoittavat tiedot avoimesti ja rehellisesti, Valtiontalouden tarkastusviraston tiilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola sanoo.

Eskolan mukaan VTV käy läpi ilmoitusten oikeellisuutta esimerkiksi tiliotteiden kautta.

– Varsinaista tarkastusta ei voida suorittaa, koska ehdokkailla ei ole kirjanpitovelvollisuutta.

Vaalirahalaissa ei ole myöskään säädetty sanktioita mahdollisten väärien tai puutteellisten tietojen varalle.